Maestrul Tudor Gheorghe a susţinut săptămâna trecută, miercuri seară, pe scena Casei de Cultură Suceava, spectacolul „Cavalerii felinarelor târzii”, în care publicul a redescoperit două legende ale muzicii interbelice, Zavaidoc şi Jean Moscopol.
Este cunoscut faptul că Tudor Gheorghe are câteva oraşe preferate din ţară, printre care şi Suceava, unde, de fiecare dată, revine cu plăcere, având săli pline în ziua spectacolului. Aşa s-a întâmplat şi de această dată. Sute de suceveni s-au bucurat mai bine de două ore de muzică de calitate, devenind nostalgici.
Structura societăţii româneşti
Împreună cu orchestra Arkadia, formată din instrumentişti ai Filarmonicii de Stat „Oltenia” din Craiova, sub bagheta dirijorului şi orchestratorului Marius Hristescu, directorul artistic al Filarmonicii „Oltenia”, Tudor Gheorghe a interpretat cele mai frumoase melodii din acea perioadă.
Publicul a remarcat şi aplaudat, în repetate rânduri, şi măiestria violonistului Dan Bozgan.
„Cei doi mari interpreţi, Zavaidoc şi Jean Moscopol, reprezintă structura societăţii româneşti din acea perioadă. Clasa de mijloc, bine reprezentată de oameni viguroşi, puternici, care intrau în cârciumi şi mâncau fripturi, beau şpriţuri şi cântau cu dragoste şi cu patos, ascultându-l pe Zavaidoc, şi elitele, cu cuconete elegante şi parfumate şi domni civilizaţi, care intrau în restaurante de lux, aduşi de birje sau de taximetre, şi ascultau Moscopol”, a spus, la începutul concertului, Tudor Gheorghe.
Piese anticomuniste, care se pot cânta acum
Maestrul a interpretat, în manieră proprie, piese cunoscute din repertoriul celor două legende, unele cu orchestraţie nouă, „Din ochii care-am plâns vreodată”, „Dă mâinile să te sărut”, „Di, di, di, murgule, di”, „Aseară fusei la una” (Zavaidoc) şi „Poate că nu te mai iubesc”, „Te-aştept diseară-n Cişmigiu”, „Cuculeana”, „C-un buchet de trandafiri” (Moscopol), dar şi câteva cântece împotriva regimului comunist, semnate de Moscopol, „ARLUS şi URSS”, „În ţara în care m-am născut”, „Petru Groza minte”.
Maestrul Tudor Gheorghe le-a reamintit sucevenilor că Jean Moscopol a fugit, în anul 1947, în exil, „a plecat în America şi de acolo a lansat, pe unde radio, o seamă de cântece foarte acide pentru acea perioadă a anilor ’50, mai ales la adresa Republicii Populare Române. Generaţia de astăzi nu are habar de ce se întâmpla în perioada aceea, la care eu ţin aşa de mult. Sunt termeni pe care tinerii nu-i cunosc. De pildă, nu se ştie ce înseamnă ARLUS - Asociaţia Prieteniei Româno – Sovietice”. Jean Moscopol spunea în piesele sale: „Ştii tu, mândro, ce ţi-am spus/ Despre ruşii din ARLUS”. Maestrul le-a mai explicat, în special tinerilor suceveni, ce reprezentau „cotele”, impozitele de altădată, sau cum îţi „fura” banii singura bancă de atunci - CEC – ul, „Decât să fiu iar furat/ Şi prin CEC stabilizat/ Mai bine beau şi petrec/ Decât să dau bani la CEC”.
Ponta şi Roberta Anastase, dansând tango
Maestrul Tudor Gheorghe şi-a amintit la un moment dat de spectacolul pe care l-a susţinut, împreună cu „Arkadia” şi orchestratorul Marius Hristescu,în această toamnă, la Sala Palatului, şi s-a gândit că nu ar fi rău ca la Palatul Parlamentului, unde sunt săli splendide, strălucitoare, să-i vadă dansând tango pe politicieni.
„În primul rând, pe domnul Victor Ponta l-aş vedea dansând tango alături de Roberta Anastase. Apoi pe Olguţa Vasilescu alături de Crin Antonescu..... Îmi imaginez tot felul de perechi. Mi-ar plăcea să existe un eveniment de genul ăsta, unde oamenii să se întâlnească la o seară de tango, aşa cum se întâmpla pe vremuri. Palatul Parlamentului ar putea deveni un ring de dans pentru aleşii noştri”, a mai completat Tudor Gheorghe.