Nemulţumirile proprietarilor de terenuri din zona Pătrăuţi, unde se construieşte unul dintre tronsoanele primei rute ocolitoare a municipiului reşedinţă de judeţ, au dus la blocarea lucrărilor.
Terenuri ocupate de lucrările la ruta ocolitoare, fără ca oamenii să fie despăgubiţi
Supăraţi că pe terenurile lor se lucrează de aproape un an, fără ca ei să vadă vreun ban despăgubire, oamenii s-au adunat şi s-au pus în faţa utilajelor, cerând constructorului să oprească lucrările.
“Noi ne-am dat acordul să se construiască şoseaua de centură, dar nu să aşteptăm 10 ani după banii promişi. Dacă nu ne dau banii, blocăm lucrările. Altfel ei termină ce au de făcut, pleacă şi ne lasă pe noi să umblăm ani de zile după ei, să ne primim banii”, a spus Liliana Ciobanu, unul dintre cei aproape 50 de proprietari care s-au adunat să protesteze pe şantierul rutei ocolitoare.
Principala lor nemulţumire este aceea că, deşi terenurile lor sunt ocupate de aproape un an, fără ca ei să se mai poată folosi de ele, ei nu au văzut nici un ban.
“Legea spune că banii trebuiau să ne fie daţi în 15 zile de la întocmirea actelor de expropriere. Guvernul a aprobat exproprierea din luna iunie, când a alocat şi banii necesari, dar la noi nu a ajuns nimic”, şi-a exprimat nemulţumirea Gheorghe Irimiciuc, un alt proprietar ale cărui terenuri au fost expropriate.
“Au bătut ţăruşi pe terenurile noastre peste noapte, fără să ne întrebe nimeni nimic. Au construit pe ele fără să fie încă expropriate, noi nu am mai putut cultiva nimic acolo, dar nici bani de la ei nu am primit. În acte ni se despăgubesc fâşii de 11 metri, cât ar trebui să fie lăţimea drumului, dar în şantier, ei ne-au ocupat cam 30 de metri. Terenul ăla nu îl mai putem folosi. Cine mai cultivă printre pietrele aduse de ei?”, reclamă şi Valentin Coşciug, pe terenurile căruia se cultivau până nu demult lanuri dese de porumb, de către o firmă din America.
O altă nemulţumire a oamenilor e legată de faptul că terenurile multora dintre ei au fost secţionate, lor rămânându-le porţiuni mici, pe care nu le mai pot cultiva.
“Ar fi trebuit să exproprieze şi terenurile de lângă, să nu ne mai rămână nouă porţiuni de 200 – 800 de metri, pe care să nu avem ce face”, a zis Dorel Ciobanu, unul din proprietarii de terenuri.
Constructorul, forţat să îşi retragă utilajele
Confruntaţi cu mulţimea furioasă, care le cerea să plece cu totul de pe terenurile lor, pentru ca la final chiar să se ducă şi să se pună în faţa utilajelor, împiedicându-le să mai circule pe şantier, constructorii firmei SC CF Iaşi Grup Colas nu au avut altceva de făcut decât să înceteze lucrul şi să îşi retragă utilajele la marginea şantierului.
Banii pentru exproprieri ar putea ajunge la ei abia la finele anului
Conform legii invocate de proprietarii de terenuri, 198/2004, “în termen de 5 zile, dar nu mai târziu de 15 zile de la data emiterii hotărârii comisiei prevăzute la art. 6, expropriatorul efectuează, prin transfer bancar sau numerar, plata despăgubirilor către titularii drepturilor reale asupra imobilelor expropriate”, încât mulţi dintre ei, care aveau hotărârile de despăgubire emise din 23 septembrie 2010, se aşteptau ca până acum să ajungă la ei banii promişi.
Avocatul Vasile Tudor, reprezentantul Casei de Avocatură Tudor, care se ocupă de exproprierea terenurilor necesare construirii rutei ocolitoare, a declarat că toate demersurile necesare exproprierilor au fost făcute, iar documentaţia necesară se află la sediul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care trebuie să facă şi plata despăgubirilor.
Acesta a precizat că proprietarii de terenuri vor fi despăgubiţi conform legii 198/2004, actualizată prin legea 184/2008, care spune că plata se face în maxim 90 de zile de la data emiterii hotărârilor comisiilor locale de acordare a despăgubirilor.
Practic, chiar şi cei care au deja emise hotărârile de despăgubire pe 23 septembrie ar putea primi banii abia la Crăciun, atunci expirând termenul de 90 de zile prevăzut în lege.
( 2 nov 2010, 11:16:16
Are sa fie interesant...