Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost dotat cu echipamente de comunicare performante, care le permit medicilor de la Unitatea de Primire a Urgenţelor să fie în permanent contact cu colegii lor de la SMURD, Ambulanţă sau cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), în cazul unor accidente colective sau dezastre. Staţia TETRA (TErrestrial Trunked RAdio) Motorola a ajuns la spital în urmă cu un an, a fost instalată, numai că nu este funcţională nici la această oră pentru că nimeni nu s-a mai îngrijit să-i instruiască pe medici cum s-o utilizeze şi să le dea parolele de acces. Mai mult, în prima fază nimeni nu a ştiut să ne spună cui aparţine de fapt echipamentul - spitalului, Ministerului Sănătăţii, Direcţiei de Sănătate Publică sau Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Medicii de la Urgenţă ştiau că staţia este a STS şi spitalul o are doar în custodie, STS nu ştia de existenţa staţiei de la spital, iar DSP ştia că a fost adusă de o firmă şi dată spitalului, dar că nu este funcţională pentru că reţeaua de comunicare prin acest sistem nu este gata.
„Noi avem grijă maximă de aceste echipamente, dar din câte ştiu nu sunt ale noastre”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Tiberius Brădăţan.
Doar că există o staţie TETRA ştia, într-o primă fază, şi managerul Vasile Rîmbu. Ulterior a verificat documentele contabile şi a aflat că staţia a ajuns la spital printr-un program al Ministerului Sănătăţii, de dotare a UPU, şi că STS ar fi trebuit să se ocupe de instruirea oamenilor. Documentele de predare-primire au ajuns la Suceava abia luna trecută şi, conform datelor de inventar, costul terminalului este de 41 de milioane de lei vechi.
Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, afirmă că staţia nu este funcţională deoarece reţeaua nu are acoperire decât 70 la sută în judeţ.
Popescu ştie că astfel de echipamente nu au fost aduse pentru activitatea cotidiană de urgenţă, ci numai pentru situaţii deosebite. „Avem şi noi o staţie de asta şi nu o folosim. Este funcţională, mai intru din când în când şi mai ascult ce discută cei de la Ambulanţă”, a spus Adrian Popescu.
Securizarea comunicaţiilor prin staţii TETRA este la nivel militar
Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Transmisiuni Speciale, col. Adrian Fulea, ne-a comunicat că deocamdată nu ştie care este situaţia la Suceava, dar se va informa şi ne va transmite punctul de vedere al STS.
Cel care a avut, însă, iniţiativa acestui program de comunicare, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, ne-a declarat că staţiile pot să fie nefuncţionale doar în două situaţii: fie nu este finalizată infrastructura de comunicare (termenul de finalizare este 2011), fie este strict o problemă locală.
„Dacă 70 la sută din reţea este gata, dacă este rezolvată problema semnalului, ar trebui să funcţioneze măcar în capitala judeţului. Asta ar trebui să ştie şi spitalul şi STS. O să vorbesc eu la STS la Bucureşti, dacă cei de acolo nu sunt în stare”, a mai spus subsecretarul de stat Raed Arafat.
TETRA reprezintă un sistem de comunicaţii radio profesionale recomandat de European Radio Communication Committee pentru a fi utilizat numai de armată, servicii guvernamentale, transport feroviar etc.
Securitatea transmisiei se pare că este la nivel militar.
Reţeaua TETRA permite transferul de date, apel point to point, point to all users şi se poate face legătura direct între două staţii fără a mai fi nevoie de centrală. Terminalele TETRA nu sunt staţii de emisie- recepţie în adevăratul sens al cuvântului, ci un fel de telefoane mobile mai sofisticate.
Toate comunicaţiile sunt înregistrate şi stocate, iar staţiile portabile
raportează la un anumit timp la dispecerat poziţia prin GPS. Dacă staţia stă în poziţie orizontală mai mult de un timp prestabilit, transmite un semnal de alarmă la dispecerat cu id-ul şi poziţia GPS. De asemenea, are o funcţie de super amplificare a microfonului, care se poate activa din centrală, pentru a se putea auzi discuţiile ambientale. Înregistrarea ambientală nu este semnalată pe ecran. Dotarea cu staţii TETRA a unităţilor de primire urgenţe face parte din programul de implementare a Dispeceratului unic pentru spitalele de urgenţă, iniţiat în 2008 de Ministerul Sănătăţii.