Un incredibil caz de înşelăciune a ajuns pe masa poliţiştilor din Suceava, un tânăr în vârstă de 30 de ani depunând o reclamaţie în care a sesizat cum a trimis aproape 6.500 de euro prin virament bancar, convins că este câştigătorul unui premiu de 20.000 de euro. El a prezentat poliţiei SMS-ul de la care a plecat toată înşelăciunea, un mesaj banal, care ar fi trebuit să-i pună acestuia semne de întrebare încă din primul moment.
Vinerea trecută, la Poliţia municipiului Suceava s-a prezentat Stelian O., în vârstă de 30 de ani, localnic din municipiul reşedinţă de judeţ. El le-a povestit anchetatorilor cum, pe 18 octombrie a.c., a primit, pe telefonul mobil, un SMS, în care era anunţat că a fost introdus în baza de date a unui concurs şi în urma tragerii la sorţi a fost declarat câştigătorul a 20.000 de euro. Tânărul a povestit că a apelat acel număr şi a discutat cu un bărbat care i-a comunicat faptul că, pentru a intra în posesia premiului, trebuie să achite câteva comisioane.
Şi-a dat seama de escrocherie după ce a virat o treime din inexistentul câştig
Practic, o escrocherie adesea folosită, mulţi suceveni primind prin poştă sau prin telefon fel de fel de anunţuri că au câştigat mari premii, pentru care este nevoie însă să trimită mai întâi o sumă de bani. Surprinde însă naivitatea celui înşelat, care a acceptat să trimită, prin Western Union, mii de euro către aşa-zişii organizatori ai concursului. Abia după ce a trimis o a patra tranşă de bani, păgubitul şi-a dat seama că la mijloc s-ar putea să fie o mare ţeapă, astfel că a apelat la poliţie. Din anchetă rezultă că în cele patru tranşe trimise prin transfer bancar păgubitul a virat suma totală de 27.300 de lei, în jur de 6.400 de euro, adică o treime din inexistentul câştig.
Acum, bărbatul de 30 de ani speră ca poliţia să dea de urma celui care l-a înşelat şi să-şi recupereze suma de bani.
Identificarea ţeparului, misiune foarte dificilă
Foarte probabil, ne-au mărturisit surse apropiate anchetei, individul care a făcut o mică avere după această ţeapă s-a folosit de identitatea altor persoane atunci când a ridicat bani, astfel că prinderea sa nu va fi deloc facilă. Anchetatorii de la Biroul de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava au deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, încercând să găsească elemente care să-i ducă spre un suspect.
„Facem un apel către toţi cetăţenii să nu comunice datele cu caracter personal unor persoane cunoscute prin intermediul telefonului mobil şi să nu efectueze operaţiuni bancare către acestea, indiferent de motivul pentru care sunt contactaţi”, este mesajul inspectorului principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Din informaţiile pe care le avem, păgubitul strânsese banii pierduţi după ce a muncit în străinătate, nefiind o persoane foarte bogată.
O suceveancă a îmbogăţit o ghicitoare cu peste 150.000 de euro
Deşi pare aproape de neînţeles cum pot fi unii oameni atât de creduli, realitatea, inclusiv din judeţ, arată că nu puţini sunt cei care îşi pot nărui viaţa din cauza că dau peste nişte escroci şi sunt naivi. Dacă cei care au dat câteva sute sau mii de lei după ce au fost anunţaţi că au câştigat mari premii sunt foarte mulţi, o tânără dintr-o comună aflată lângă Rădăuţi a ajuns să trimită unei ghicitoare peste 150.000 de euro. Pare poate de necrezut, însă femeia, care a acceptat în 2009 să-şi spună povestea în ziarul nostru, are extrasele de cont cu toate sumele trimise, în 2006 şi 2007. Cazul a ajuns şi la şefii Poliţiei municipiului Rădăuţi, însă până la urmă femeia a renunţat să mai depună plângere.
Pe scurt, povestea relatată în cotidianul nostru din 28 ianuarie 2009 este următoarea. Printr-un anunţ de la mica publicitate, victima a luat legătura cu o femeie din Buzău, care, dându-se drept o persoană cu puteri supranaturale, a convins-o că îi poate vindeca tatăl, implicat într-un grav accident rutier.
Din păcate pentru ea, suceveanca a realizat târziu că femeia pe care ajunsese să o creadă un fel de Dumnezeu nu este decât o escroacă.
O întâlnire de câteva ore într-un apartament a fost de ajuns pentru ca tânăra să creadă în balivernele clarvăzătoarei şi să-i trimită apoi orbeşte, prin poştă, imense sume de bani, năruind astfel afacerea familiei.
( 1 nov 2010, 11:46:07
Ar trebui sa li se interzica dreptul la vot celor mai limitati in gandire. Exact cum a facut si PDL-ul cu parlamentarii sai.