Numărul şomerilor din judeţul Suceava este îngroşat de persoanele care nu vor să se angajeze şi care preferă acest statut doar pentru a beneficia de ajutoarele sociale acordate de stat. Afirmaţia îi aparţine directoarei Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Suceava, Aurelia Focşa, care a precizat că aproximativ 5.000 de persoane din judeţul Suceava nu vor să lucreze, venind la instituţia pe care o conduce doar pentru a obţine documentaţia necesară obţinerii ajutoarelor sociale. Aurelia Focşa a spus că aceste persoane fac parte din rândul şomerii neindemnizaţi, o mare parte dintre aceştia fiind persoane care nu au lucrat niciodată, romi sau persoane din mediul rural.
„Aceştia se înregistrează la instituţia noastră fără a avea intenţia şi determinarea de a se angaja, constrânşi doar de faptul ca nu pot beneficia de ajutorul social acordat de primării dacă nu se înregistrează ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă”, a spus directorul AJOFM Suceava.
A crescut numărul şomerilor care primesc indemnizaţii de la stat
Focşa a mai adăugat că în cursul acestui an s-a înregistrat, pe piaţa muncii locale, schimbarea raportului dintre şomerii indemnizaţi şi cei neindemnizaţi. Ea a precizat că, dacă în anul 2007, în care s-a înregistrat cea mai mică rată a şomajului, ponderea şomerilor indemnizaţi, din numărul total al şomerilor înregistraţi la AJOFM Suceava, era de 40%, la începutul anului 2010 aceasta a crescut la 64%.
„Din cei 19.490 de şomeri înregistraţi la AJOFM Suceava la data de 30 septembrie 2010, 8.282 sunt şomeri indemnizaţi, reprezentând 42% din totalul şomerilor”, a declarat Aurelia Focşa.
Ea a mai spus că forţa de muncă înregistrată la AJOFM Suceava se caracterizează printr-un nivel scăzut de instruire şi o slabă pregătire profesională. Astfel, din punct de vedere al distribuţiei şomerilor pe niveluri de instruire, s-a constatat că din numărul total de 19.490 şomeri înregistraţi la sfârşitul lunii septembrie a.c., 69% sunt persoane cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, 24% sunt persoane au studii liceale şi postliceale şi doar 7% sunt persoane care au urmat cursuri universitare.
(30 oct 2010, 13:01:44