Un bărbat din Văratec – Salcea a trăit clipe emoţionante ieri, la împlinirea vârstei de 100 de ani. Costache Iacob a participat la şedinţa Consiliului Local Salcea, unde i s-a înmânat titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Nu a fost singura veste care l-a mişcat pe cel mai vârstnic locuitor al comunităţii, reprezentanţii primăriei citind şi un ordin al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava prin care s-a decis ca şi şcoala din Văratec, unde Costache Iacob a fost învăţător ani de zile, să-i poarte numele. Din partea administraţiei locale din Salcea, bărbatul a primit şi câteva cadouri: o pălărie, un costum, tort, şampanie, flori şi bani, toate în valoare de 1.500 de lei.
„Pentru noi este un moment deosebit şi o onoare să avem oameni precum domnul Costache Iacob. I-am cerut să fie la fel de puternic şi plin de viaţă şi să ne reîntâlnim peste zece ani, la sărbătorirea împlinirii vârstei de 110 ani”, a spus Ilie Lungu, primarul din Salcea.
După ce i s-a cântat „La mulţi ani”, vădit impresionat, Costache Iacob le-a mulţumit consilierilor locali şi şefilor Primăriei Salcea şi a recitat şi câteva versuri din poezia pe care a scris-o acum jumătate de secol şi care l-a trimis direct în puşcărie.
„De vreo 2-3-4 ani,
Groza, Dej şi alţi golani,
Slugi plecate, trepăduşi,
Au vândut ţara la ruşi.
Şi le dau orice le cere,
Ca să-i ţină la putere.
Din pădurile de brazi,
Puţine au mai rămas.
Trenuri pline încărcate,
Trec spre Răsărit, măi frate,
Şi ne lasă-n sărăcie,
Pe bogata noastră glie”.
A învins timpul cu bucurie
Costache Iacob a mărturisit şi secretul care l-a ţinut în viaţă timp de un secol. „Secretul este să te bucuri de viaţă, şi în trup şi în suflet. Supărarea atrage probleme, aşa că trebuie să fii optimist. Eu nu mi-am pierdut bucuria nici când am fost într-o celulă, legat cu lanţuri de picioare. Mă bucuram când ieşeam afară şi vedeam soarele sau când simţeam cum bate vântul”, a mărturisit Costache Iacob.
Născut pe 28 octombrie 1910, bărbatul a devenit învăţător în 1929 şi a pregătit mai multe generaţii de elevi, printre care şi câţiva consilieri care ieri i-au acordat titlul de cetăţean de onoare în Salcea.
În noiembrie 1961 a fost arestat şi a stat închis până pe 20 iulie 1964 pentru că a atentat la orânduirea socialistă. Fusese condamnat la 15 ani de închisoare, dar a scăpat mai repede în urma unei graţieri.
„Am făcut propagandă împotriva comunismului. Am scris poezii, le-am pus în plicuri şi le-am dat unor ceferişti să le împartă oamenilor prin gări. De asta am stat în închisoare”, a povestit Costache Iacob.
Tot în momentul arestării i-a fost confiscată şi averea, iar o parte din bunuri le-a primit înapoi câţiva ani mai târziu. Nu regretă nimic din ceea ce a făcut şi spune că nu a refuzat un pahar de vin sau o ţigară în timpul secolului pe care l-a trăit.
La ceremoniile de ieri, Costache Iacob a fost însoţit de două dintre fiicele sale şi de un nepot, toţi la fel de emoţionaţi ca şi cel sărbătorit.
(29 oct 2010, 13:29:03