Spinoasa problemă a depozitării gunoiului menajer produs în municipiul Suceava dă noi bătăi de cap autorităţilor locale, care trebuie ca în următorii trei ani să contribuie de la bugetul local cu peste 45 de miliarde de lei vechi la realizarea unui depozit ecologic de gunoi, în comuna Moara.
“Conform cerinţelor europene, fiecare localitate trebuie să contribuie cu fonduri la realizarea gropii de gunoi ecologice, pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiect. Având în vedere că municipiul Suceava are cea mai mare populaţie la nivelul judeţului, avem de contribuit cu o sumă consistentă, calculată pe cap de locuitor. Drept urmare, în următorii trei ani avem de plătit 4,543144 de lei”, le-a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu, aleşilor locali întruniţi ieri în şedinţă.
Anul viitor, contribuţia Sucevei la realizarea gropii de gunoi ecologice va fi de 1.885.405 lei, în 2012 – 1.976.268 de lei, iar în 2013 – 681.471 de lei.
Edilul sucevean a explicat că, având aceste cheltuieli suplimentare, pe lângă costul mare de transport al deşeurilor la Botoşani, se lucrează la o nouă modalitate de percepere a taxei de salubrizare, care va fi dezbătută public în perioada următoare.
“Din păcate, din 100.000 de suceveni, mai bine de 20.000 nu se regăsesc deloc la plata taxei de salubrizare. Noul mod de calcul a taxei de salubrizare se va face pe proprietate. Dacă ai un apartament sau o casă, trebuie să plăteşti taxă de salubrizare”, a adăugat Lungu.
Şeful municipalităţii sucevene a precizat că, având în vedere costurile mari pe care municipalitatea le are cu transportul gunoiului la Botoşani, este bine să pună umărul să ajute la realizarea cât mai rapidă a depozitului ecologic de deşeuri de la Moara, pentru a reduce din costurile de salubrizare.