O statistică a Poliţiei privind accidentele rutiere grave petrecute în primele nouă luni ale acestui an în judeţul Suceava arată că DN 17, care face legătura între Moldova şi Ardeal, a devenit cea mai periculoasă şosea din judeţ. Poliţiştii au şi o explicaţie pentru această situaţie, care a început să fie vizibilă încă de anul trecut. Modernizarea drumului îi face pe şoferi să apese pedala de acceleraţie, iar de aici până la accidente grave nu mai este decât un pas.
Conform analizei Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, în primele nouă luni ale acestui an, pe DN 17 (care în judeţul Suceava începe de la ieşirea din municipiul reşedinţă de judeţ şi, trecând prin Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, continuă până la graniţa cu Bistriţa-Năsăud) s-au produs 34 de accidente rutiere grave, soldate cu 11 morţi şi 34 de răniţi grav. Două accidente deosebit de grave, cu câte trei morţi, s-au petrecut pe raza localităţilor Dorna Candreni şi Poiana Stampei, ambele pe porţiuni de drum de calitate foarte bună, viteza şi oboseala şoferilor fiind cauzele care au dus la cumplitele tragedii.
Pe DN 2 (şoseaua care intră în judeţ de la limita cu Iaşiul şi continuă până la Siret), aflat în ultimii ani primul în topul accidentelor, s-au produs în nouă luni 21 de accidente rutiere grave, soldate cu şapte morţi şi 19 răniţi grav, aceste cifre arătând în mod clar creşterea foarte mare a gradului de risc în ceea ce priveşte circulaţia pe DN 17.
DN 2E, Fălticeni - Gura Humorului, un alt drum foarte periculos
Statistica Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava mai reliefează o situaţie îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte DN 2E, care face legătura, prin Cornu Luncii, între Fălticeni şi Gura Humorului. Pe un drum cu o importanţă şi o întindere mult mai redusă decât primele două, în nouă luni s-au produs 17 accidente grave, soldate cu 11 morţi şi 13 răniţi grav. În cazul acestei porţiuni de drum, numărul decedaţilor este atât de mare din cauza unui accident petrecut la începutul lunii martie, în satul Brăieşti, comuna Cornu Luncii, în care patru tineri au murit după ce maşina în care se aflau s-a zdrobit de un copac. Viteza excesivă, neadaptată la carosabilul acoperit cu zăpadă, a dus la cumplita tragedie.
Tragediile de pe şosele, în scădere faţă de 2009
Din fericire, per ansamblu, statisticile Poliţiei Rutiere privind anul în curs aduc veşti bune. Asta pentru că numărul de accidente şi de morţi de pe şosele este în scădere. În judeţul Suceava, în primele nouă luni ale lui 2010 s-au produs 250 de accidente rutiere grave, cu 28 mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrându-se 66 de persoane decedate, cu 23 mai puţine decât în 2009. Doar la numărul de răniţi grav cifrele sunt în uşoară creştere, însă obiectivul principal, reducerea numărului de morţi în accidente, a fost îndeplinit.
În privinţa cauzelor care au dus la producerea evenimentelor rutiere, viteza este de departe pe primul loc, după care urmează indisciplina pietonilor, zece dintre aceştia decedând şi 42 fiind răniţi grav după traversări neregulamentare.
A treia cauză de producere a accidentelor o reprezintă depăşirile neregulamentare.
(29 oct 2010, 14:35:05
Atata vreme cat un singur om moare intr-un accident, nu vad vestile bune. Nu ma incalzeste cu nimic sa stiu ca mor mai putini tineri pe strazile patriei. La cati au murit pana acum, la cati au plecat din tara si la cat de mica este natalitatea, de unde atata "carne de tun"?
Si nici banii nu-ti mai permit sa te plimbi toata ziua cu masina. Asa ca am putea spune ca, per ansamblu, daca tinem cont de toti factorii, situatia este cam aceeasi. Iar faptul ca s-a refacut un drum nu e o mare stire, era chiar o obligatie a autoritatilor care traiesc din banii nostrii pana la urma. Dar deh, am inceput sa ne multumim cu tot mai putin.