Sute de suceveni riscă să le fie întocmite dosare penale pentru fals în acte, după ce, pentru a beneficia de subvenţii la căldură, au “omis” să menţioneze în declaraţiile date pe proprie răspundere bunuri care i-ar fi exclus automat de la plata ajutoarelor la încălzire.
În cele mai multe cazuri, aceştia au ascuns faptul că au o maşină cu o capacitate cilindrică mai mare de 1600 de cm cubi, aceasta fiind una dintre condiţiile eliminatorii din noul regulament de acordare a subvenţiilor la căldură.
De asemeni, solicitanţii ajutoarelor băneşti pentru plata parţială a căldurii consumate au “omis” să treacă în declaraţie faptul că au mai mult de o singură locuinţă, lucru care de asemeni îi descalifică de la acordarea ajutoarelor de căldură.
Situaţia, foarte gravă, a fost semnalată de viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi, după ce primele cereri de subvenţii la căldură, din partea proprietarilor de centrale pe gaz metan, au fost depuse la sediul Primăriei Suceava.
Din cele 220 de cereri depuse până acum, după o verificare sumară, în 57 de cazuri s-a constatat că solicitanţii au “uitat” că deţin autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1600 de cm cubi sau mai multe apartamente, chiar în municipiul Suceava. Un număr şi mai mare de declaraţii care conţin „omisiuni” de acest gen ar putea fi depistate atunci când vor ajunge la primărie declaraţiile celor din sistemul centralizat de termoficare, acestea fiind depuse la asociaţiile de proprietari.
Drept urmare, Harşovschi a ţinut să-i avertizeze pe suceveni de consecinţele neplăcute pe care le pot avea “omisiunile” din declaraţiile de subvenţii la căldură.
„Sfatul nostru pentru cei care mai completează declaraţii este să fie corecţi, pentru că noi oricum verificăm aceste declaraţii cu datele pe care le avem în baza de date a primăriei, iar aceste omisiuni sunt uşor de depistat. Nu vom pune în plată acele declaraţii în care datele nu corespund cu evidenţele noastre, dar îi avertizez pe cei care completează aceste declaraţii că sunt răspunzători penal de corectitudinea declaraţiilor făcute pe propria răspundere. În caz de nu au văzut, acest lucru e scris chiar şi pe formularele de acordare a subvenţiei, ceva mai sus de locul unde îşi pun ei semnătura”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Conform legii, autorităţile locale sunt obligate să verifice corectitudinea datelor din declaraţiile de acordare a subvenţiilor la căldură, iar în cazul depistării unor falsuri în declaraţii, pe lângă măsurile de recuperare a sumelor încasate pe nedrept, vor fi date şi amenzi, iar solicitanţilor de ajutoare necuvenite li se vor întocmi dosare penale.
(27 oct 2010, 12:53:39
Ptr o gradina de 0,10 ha, necultivata, ori cu depozite de furaje, ori neproductiv...ori cu ceva cucuruz pe ea...aduce venituri de...mii de euro!! Ce fac autoritatile judetene si nu sesizeaza ineptia....! ??/ Inca se mai face disccriminare intre oras si sat...
Oare mai marii judetului si al tarii stiu opare cate persoanenu au un lemn, o geanta de faina...si mai...sunt distrusi si de ape ( case si culturi agricole)....
vai voua, dar si vai...noua!!!! Cine are de auzit...sa auda....!