La Concursul Naţional „Olimpiada Copiilor Pentru Viitor”, desfăşurat, în perioada 14 – 15 octombrie, la Palatul Copiilor din Bucureşti, un copil nevăzător din Suceava a obţinut locul I, cu note de zece pe linie. Alexandru Cozaciuc, în vârstă de 12 ani, a impresionat întreg juriul cu talentul său de a interpreta piese populare la instrumente muzicale de suflat. Elevul ştie să cânte la cimpoi, nai, caval, ocarină, fluier moldovenesc (fără dop).
Primele patru clase, Alexandru le-a făcut la Târgu Frumos, la o şcoală specială pentru nevăzători, apoi a fost şcolarizat la domiciliu, iar în acest moment, datorită rezultatelor foarte bune la învăţătură, este elev al Şcolii Generale Nr. 5 „Jean Bart” Burdujeni. Din anul 2008, Alexandru este membru al Ansamblului „Balada Bucovinei”, condusă de maestrul George Sîrbu.
Mama lui Alexandru ne-a spus că „nevăzătorii citesc pipăind şi văd cu sufletul. Descoperă lumea, de multe ori, ascultând ceea ce noi le spunem. Aceasta e viaţa lor. Alexandru se foloseşte de un sistem special de scriere şi citire, un sistem de litere şi semne punctiforme, invenţia lui Louis Braille (1809), el însuşi nevăzător. Lucrează şi pe computer, tot cu ajutorul unui program special pentru nevăzători”. Alexandru mai are doi frăţiori, care sunt absolut normali. El s-a născut din gemeni, fiind singurul supravieţuitor, şi luptător, putem spune, după cum munceşte şi îşi doreşte performanţă în tot ceea ce face. Chiar dacă are doar 12 ani, a adunat zeci de diplome şi trofee, în urma participărilor la concursuri şi festivaluri. Alexandru este ajutat şi încurajat în tot ceea ce face atât de părinţi, cât şi de bunici. Alexandru Cozaciuc a câştigat la „Olimpiada Copiilor Pentru Viitor” un calculator performant.
Suceveni de nota zece
Un alt copil care a obţinut note de zece pe linie, tot din judeţul Suceava, de fapt singurii din concurs care au avut toate notele de zece, după cum ne-a declarat directorul executiv adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, este Loris Luzer Horvată, un copil aflat în plasament familial în oraşul Gura Humorului, şi care a impresionat juriul cu interpretarea lui la vioară. Loris Luzer Horvată a obţinut o bursă de şase zile în Spania pentru anul 2011, în afara concursului, pentru talentul său deosebit. Minorul, care are aproape 13 ani, cântă la vioară de la vârsta de 4 ani, iar când avea numai câteva luni a fost abandonat de mamă. Străbunicii săi nu au putut accepta acest lucru şi l-au luat pe băiat pentru a-l creşte din puţinul lor.
Loredana Munteanu, aflată în plasament familial în comuna Salcea, dar care face gimnastică de performanţă la Oneşti, la Centrul Şcolar Sportiv „Nadia Comăneci”, a prezentat la concursul naţional de la Bucureşti un dans încântător, care a fost mult aplaudat şi apreciat de public şi juriu.
Cei mai buni dintre cei buni
Concursul Naţional „Olimpiada Copiilor Pentru Viitor” este organizat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în colaborare cu S. C. Media One S.R.L. Bucureşti şi toate Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din ţară.
Concursul este parte a programului „Anul European 2010 pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale”.
Olimpiada copiilor s-a desfăşurat, în primă fază, la nivel regional, în municipiul Iaşi, pe data de 19 septembrie, unde au participat copii care provin din medii defavorizate, dar prezintă talente deosebite pe diverse domenii (muzică, dans, teatru, desen), categoria de vârstă 10-14 ani, din judeţele Iaşi, Bacău, Neamţ, Vaslui şi Suceava. La punctaj, Suceava s-a situat pe primul loc. În urma jurizării, s-a ales câte un câştigător din fiecare judeţ.
Talentaţi şi apreciaţi de juriu
Deşi regulamentul concursului prevedea ca la faza naţională să participe doar câte un câştigător din fiecare judeţ, ne-a mai spus Nicoleta Daneliuc, „am reuşit să sensibilizăm organizatorii care au acceptat în spectacol la Bucureşti, pe scenă, în afara concursului, prezentarea momentelor artistice de către Loris Luzer Horvată şi Loredana Munteanu, din judeţul Suceava. Deşi s-a calificat un singur copil la faza naţională, toţi copiii din judeţul Suceava s-au prezentat impecabil, toţi făcând dovada incontestabilă a talentului lor şi obţinând note foarte bune”.
Coordonatoarea activităţii din judeţul Suceava, care a însoţit şi susţinut copiii pas cu pas la toate etapele concursului, este Daniela Moroşanu, expert principal în cadrul Serviciului Rezidenţial - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.