Spitalul Municipal Rădăuţi se confruntă cu o acută criză financiară, care a pus conducerea în situaţia de a trece hrana bolnavilor internaţi ultima, pe lista de priorităţi. Deoarece banii alocaţi nu ajung decât pentru plata salariilor şi pentru achiziţionarea medicamentelor de care medicii au neapărată nevoie pentru a salva viaţa bolnavilor, suma alocată zilnic pentru cele trei mese ale unui pacient internat este de 3,3 lei. Atâta costă două franzele în magazin sau un litru şi jumătate de lapte, în piaţă. Cu tot cu cota salariilor bucătăreselor, utilităţi şi întreţinere, costul mesei zilnice pe pacient la Rădăuţi se încadrează în 5,4 lei.
Directorul medical al spitalului, dr. Doru Iliescu, ne-a declarat că, de banii ăştia, bolnavilor nu li se poate da de mâncare decât pâine, varză, cartofi şi macaroane.
„Pentru diabetici încercăm să asigurăm cantitatea minimă de brânzeturi. S-au mai făcut solicitări la cultele religioase pentru donaţii, dar tot cartofi, brânză şi paste făinoase am primit”, a spus dr. Iliescu. Carnea a dispărut complet din meniul pacienţilor, iar despre desert nici nu poate fi vorba. Ieri, bolnavii aveau de ales între ciorbă de cartofi şi ciorbă de macaroane, la felul întâi, şi tocăniţă de cartofi sau macaroane, felul doi.
Bolnavii ştiu că spitalul are probleme financiare şi nu fac mofturi la masă, dacă familia nu poate ajunge într-o zi să le aducă pachet. O tânără mamă, Florentina Radu, din Ţibeni, era internată de o săptămână. Mânca fără prea multă tragere de inimă din ciorba dată de spital, dar ne-a spus că „mâncarea este destul de bună, important este că e călduţă”. În şapte zile, a mâncat de două ori la spital.
Anual, prin Spitalul Municipal Rădăuţi trec 18.000-19.000 de pacienţi
Doctorul Iliescu spune că, la un moment dat, conducerea spitalului a intenţionat să externalizeze serviciul de preparare a hranei pentru bolnavi, dar suma alocată a scăzut de la an la an, aşa că nici o firmă nu s-a arătat interesată.
„Cu trei lei sau cinci lei, hai şase lei, nici măcar cei care au propriile lor unităţi de tăiere şi procesare a cărnii nu sunt tentaţi, aşa că trebuie să ne descurcăm cum putem. Norocul este, dacă putem spune aşa, că pacienţii noştri provin predominant din zona rurală şi acesta este meniul cu care sunt obişnuiţi şi acasă. Am preferat să cumpărăm medicamentele de urgenţă şi cele strict necesare pentru salvare de vieţi, mâncarea am lăsat-o pe ultimul loc. Dacă un bolnav nu are carne la masă nu se întâmplă nimic, dar dacă nu ai anestezic nu poţi opera, dacă nu ai trombolitice nu poţi interveni în infarct, fără antibiotice nu lucrezi”, a arătat dr. Iliescu.
Necesitatea de a li se aduce pacienţilor internaţi hrană de acasă a făcut ca spitalul să fie foarte permisiv pentru vizite, astfel că aparţinătorii pot intra inclusiv în secţiile cu reguli stricte pentru persoane străine, cum ar fi Terapia Intensivă sau cea de nou-născuţi. Numai şansa a făcut ca până acum unitatea să nu se confrunte cu infecţii intraspitaliceşti şi să ţină sub control foarte bine acest fenomen.
Spitalul Municipal Rădăuţi are 460 de paturi şi deserveşte o populaţie de 175.000 de locuitori. Media anuală a bolnavilor internaţi aici este de 18.000-19.000 de oameni. De la 1 octombrie până ieri au fost internaţi şi externaţi 1160 de pacienţi. Ieri, erau internaţi 350 de bolnavi.
(27 oct 2010, 11:36:44