Cererea de preschimbare a termenului de judecată în dosarul în care Fondul Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei solicită retrocedarea a 192.000 de hectare de pădure trebuia să fie analizată, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procesul a durat doar câteva minute, şi aceasta pentru că Fondul Bisericesc a anunţat că renunţă la această cerere. Mai mult, între timp, firma de avocatură a Paulei Iacob, care ceruse un alt termen de judecată, a fost „pedepsită” cu rezilierea contractului pe care-l avea cu Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina. Anunţul a fost făcut chiar de ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, ceea ce face ca interesele Fondului Bisericesc să fie reprezentate în continuare doar de cabinetul de avocatură Tudor.
În aceste condiţii, următorul termen de judecată a rămas cel stabilit în luna septembrie, mai exact pe 9 noiembrie.
Procesul dintre Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina şi statul român se derulează de mai bine de nouă ani. În aprilie 2001, Fondul Bisericesc a acţionat în judecată statul român, solicitând retrocedarea a 192.000 de hectare de pădure. După ce a parcurs mai multe cicluri procesuale, inclusiv de două ori pe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tribunalul Suceava a dat prima soluţie în martie 2007. Fondul Bisericesc a primit „în deplină proprietate suprafaţa de 166.813,5 hectare de teren cu destinaţie forestieră”. Diferenţa de pădure, până la 192.000 de hectare, a ajuns în proprietatea bisericilor aflate sub jurisdicţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în baza Legii Fondului Funciar, prin acordarea a câte 30 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră pentru fiecare lăcaş de cult.
Soluţia Tribunalului Suceava a fost atacată la Curtea de Apel Timişoara, care în decembrie 2009 a menţinut soluţia de retrocedare a celor 166.813,5 hectare de pădure. Şi această soluţie a fost atacată cu recurs, iar dosarul se află acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.