Inspectoratul General al Poliţiei Române - Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Suceava, a lansat partenerilor locali invitaţia de a participa la acţiunea de sensibilizare şi informare a opiniei publice.
Astfel, în perioada 11-19 octombrie, am desfăşurat o serie de activităţi de instruire şi informare a personalului de specialitate din cadrul Primăriilor cât şi a elevilor din liceele judeţene sucevene, aceste acţiuni purtând amprenta zilei de 18 octombrie 2010” Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane”, după cum urmează:
- în data de 11.10.2010 am desfăşurat două sesiuni de informare a elevilor şi profesorilor din două licee judeţene: Colegiul Naţional “ Nicu Gane” Fălticeni şi Colegiul Naţional “ Mihai Eminescu” Suceava . Grup ţintă - 160 de beneficiari şi şapte cadre didactice. Această activitate a avut drept scop crearea unui grup de lucru la nivelul elevilor care să se implice activ alături de reprezentanţii ANITP şi cadrele didactice, în activităţile de prevenire desfăşurate la nivelul unităţilor de învăţământ ce activează în municipiul Fălticeni.
Copiii pregătiţi în cadrul seminariilor de pregătire despre traficul de persoane/ migraţia ilegală, şi instruiţi să devină educatori pentru alţi copii aflaţi în aceeaşi situaţie de risc (peer educators), au participat în săptămâna 11- 15.10.2010 la activităţile derulate cu ocazia zilei de 18 octombrie - Ziua Europeană de luptă Împotriva Traficului de Persoane, activităţi de informare derulate în liceele din mun. Fălticeni şi Suceava (distribuirea de materiale informative, mese rotunde si dezbateri la nivelul liceelor selectate, activităţi desfăşurate sub îndrumarea directă a coordonatorilor de program – consilierul educaţional şi un reprezentant ANITP).
Astfel, în perioada 12-15.10.2010, grupul de 16 voluntari din cadrul Colegiului Naţional “Nicu Gane”, instruiţi de către personalul Centrului Regional Suceava, au desfăşurat activitatea pe linia prevenirii sub coordonarea profesorului, dl. Caulea Ioan şi supervizarea inspectorului de specialitate Moisoiu Mihai, în alte două licee selectate, după cum urmează: Liceul Tehnic “Nicolae Băcescu”, Fălticeni şi Colegiul Agricol Fălticeni.
- în data de 13.10.2010 am desfăşuratoactivitate de prevenire şi informare în cadrul Primăriei Municipiului Fălticeni, jud. Suceava,procedând totodată la activitatea de formare, informare a personalului de specialitate din cadrul serviciului de asistenţă socială, privind intervenţia şi asistenţa socială a victimelor traficului de persoane.
- în data 14.10.2010 am organizat Simpozionul “Traficul de persoane- risc şi vulnerabilitate”, prin crearea unui grup de lucru din cadrul Primăriei Oraşului Siret, procedând totodată la activitatea de formare, informare a personalului de specialitate din cadrul primăriei - asistenţi sociali, consilieri primărie precum şi a factorilor de decizie de la nivel local - directori de şcoli, consilieri educative, preoţi, poliţie orăşenească, poliţia de frontieră din cele patru puncte vamale şi cadre medicale din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Siret.
La activitate au fost prezenţi 23 de specialişti din diverse domenii, precum şi invitaţii noştrii la această acţiune: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava- în prezenţa d-nei Director Nicoleta Daneliuc, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava- în prezenţa Insp. Grigoraş Lucian, Organizaţia Salvaţi Copiii Suceava - în prezenţa d-nei psiholog Doina Fîntînariu, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog- în prezenţa Insp. Simona Sidoriuc şi Avocatul Poporului- Biroul Teritorial Suceava- în prezenţa Expert Buta Iuliana.
4. în data de 15.10.2010- am participat la activitaţile de prevenire şi informare a elevilor din cadrul Colegiului Tehnic „ Samuil Isopescu” Suceava, privind definirea conceptului de trafic de persoane, identificarea elementelor specifice de trafic de persoane, a factorilor de risc şi vulnerabilitate, identificarea caracteristicilor etapelor de transportare şi vânzare a victimelor TFU, identificarea caracteristicilor etapelor de sechestrare şi exploatare sexuală în scopuri comerciale a copiilor, factori de risc şi consecinţe victimizării.
5. în data de 18.10.2010- Organizarea grupului de lucru în cadrul Primăriei Oraşului Gura Humorului, jud. Suceava, procedând totodată şi la activitatea de formare, informare a personalului de specialitate din cadrul primăriei- asistenţi sociali, consilieri primărie precum şi a factorilor de decizie de la nivel local- directori de şcoli, consilieri educative, preoţi, poliţie orăşenească, cadre medicale.
Activitatea a fost desfăşurată în cooperare cu Serviciul de Probaţiune Suceava, Organizaţia Salvaţi Copiii, Filiala Suceava, cu participarea coordonator proiect “Răspuns Regional la Problematica Traficului de Copiii”, psih. Fîntînariu Doina.
6. în data de 19.10.2010 am desfăşurat o activitate de informare şi instruire a factorilor de decizie a comunităţilor locale rurale pentru înţelegerea fenomenului şi eliminarea atitudinilor de subestimare a fenomenului traficului de persoane dar şi pentru îmbunătăţirea capacităţii de identificare timpurie a cazurilor asupra cărora există suspiciunea de trafic de persoane, cazuri neidentificate din lipsa de cooperare cu organele de specialitate ale statului.
În acest scop au fost realizate întâlniri cu membrii comunităţii din comuna Bogdăneşti şi comuna Râşca, judeţul Suceava, membrii locali ce au un rol de formator pentru persoanele vulnerabile din comunitate. La această întâlnire au participat reprezentanţi ai instituţiilor locale: primărie, biserică, poliţie, profesori, servicii sociale, medici etc.
Activităţile de prevenire desfăşurate se subscriu lansării oficiale a Zilei de 18 Octombrie - Ziua Europeană de luptă Împotriva Traficului de Persoane, acţiuni derulate în plan local de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Suceava, împreună cu partenerii noştri Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, ce au ca obiectiv informarea în vederea conştientizării populaţiei cu privire la existenţa traficului de persoane, în cele mai variate forme şi riscurile asociate acestui fenomen.
Foloseşte Internetul cu grijă!
În acest context am lansat totodată o nouă Campanie de Prevenire a Traficului de Minori şi Exploatării Copiilor: Foloseşte Internetul cu grijă... Traficul de Minori Are Feţe Ascunse!
Sub sloganul Foloseşte Internetul cu grijă... ! Traficul de minori are Feţe Ascunse !!! ,campania se desfăşoară în cadrul proiectului JLS/2007/DAP-1/174 30 'Raising awareness and Empowerment Against Child Trafficking'- 'Creşterea gradului de conştientizare şi responsabilizare împotriva traficului de copii'.
Proiectul este coordonat de către ONG Salvaţi Copiii Italia, cu fonduri prin grantul de finanţare DAPHNE având caracterul unui proiect transnaţional implementat în 4 ţări: Italia, Bulgaria, România şi Danemarca.
Campania urmăreşte creşterea conştientizării la nivel naţional cu privire la riscurile aferente utilizării necorespunzătoate a mijloace tehnologice (internetul, telefonul mobil, aparate video şi foto, etc) şi se desfăşoară pe o perioadă de 6 luni, începând cu data de 18.10.2010 cu mesajul: Foloseşte Internetul cu grijă... Traficul de minori are feţe ascunse!
Pentru desfăşurarea activităţilor prevăzute în cadrul campaniei au fost produse un spot animat, afişe şi alte tipuri de materiale de sensibilizare şi informare a grupului ţintă, materiale informative ce vor fi distribuite tuturor partenerilor sociali.
Campania va avea două componente: una virtuală: popularizarea imaginii campaniei, a mesajului şi a clip-urilor create în cadrul campaniei prin intermediul retelelor sociale (facebook.com youtube.com, yahoo.com, triluliu.ro, prin intermediul site-ului anitp.mai.gov.ro) şi una clasică: activităţi de prevenire desfăşurate de către Centrul Regional Suceava în şcoli/licee, în colaborare cu partenerii noştri Organizaţia Salvaţi Copiii - Filiala Suceava şi diseminarea materialelor informative în unităţile de învăţământ din judeţ.
Coordonator Centrul Regional Suceava,
Inspector de specialitate STADLER LAURA