Colegiul Tehnic „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului sărbătoreşte zilele acestea un secol de existenţă, un veac de învăţământ liceal în oraş. Cu această ocazie, pe parcursul întregii săptămâni, la colegiul humorean se derulează o serie de manifestări care marchează aniversarea liceului. Astfel, la Colegiul Tehnic „Alexandru cel Bun” au loc mese rotunde, simpozioane, dezbateri, cercuri pedagogice, expoziţii fotografice şi concursuri sportive.
În cadrul Zilelor Colegiului, la un secol de existenţă, la Colegiul „Alexandru cel Bun” va fi dezvelită vineri o placă omagială. Tot vineri, în colegiu va fi Ziua Porţilor Deschise, iar cei interesaţi vor putea vizita liceul humorean.
Colegiul Tehnic „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului a fost înfiinţat în anul 1910, iar în primul an de activitate a funcţionat cu un număr de şase clase, cu 233 de elevi, din care doar patru erau români. Predarea se făcea în limba germană. La 1 noiembrie 1920 se înfiinţează prima clasă a liceului românesc, cu 47 de elevi.
În 1931 liceul se desfiinţează din cauza crizei economice care cuprinsese şi învăţământul. Între anii 1932 – 1938, în fostul local al liceului ia fiinţă un gimnaziu. După terminarea celui de-al II-lea Război Mondial, în localul fostului liceu din Gura Humorului se va înfiinţa Şcoala Normală de Fete „Maria Voichiţa", iar mai târziu s-a numit Şcoala Pedagogică de Fete.
Odată cu trecerea anilor, unitatea de învăţământ devine grup şcolar, iar în anul 2000 primeşte numele de Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun”.
În 2001 – 2002 liceul funcţionează cu un efectiv de aproximativ 1.500 de elevi şi 120 cadre didactice. Se modernizează sala de sport şi se schimbă întreaga instalaţie de alimentare cu apă din şcoală.
La 1 septembrie 2009, liceul capătă denumirea de Colegiul „Alexandru cel Bun".
(27 oct 2010, 22:36:06