Oana Boc, soţia premierului României Emil Boc, s-a numărat printre cei care şi-au făcut cumpărăturile la Târgul „Produs în Bucovina” care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în parcarea Iulius Mall din Cluj.
Oana Boc a venit sâmbătă pentru a asista din public la deschiderea târgului, după care, însoţită de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, de actorul Florin Piersic şi de autorităţile clujene, a vizitat standurile producătorilor şi meşteşugarilor suceveni.
Soţia premierului a degustat produsele expuse de producătorii suceveni, cumpărând în special produse tradiţionale din lapte. Oana Boc a plecat acasă cu câteva plase pline cu caşcaval, şvaiţer, brânză, dar şi cu produse din carne, ea interesându-se în special de modul în care sunt preparate unele produse din Bucovina.
De remarcat faptul că Oana Boc a fost îndemnată de unii producători să-i trimită o parte din produsele cumpărate şi soţului său, sucevenii spunându-i că acestea îl pot face mai puternic pentru a reuşi să scoată România din criză.
Clujenii vor să organizeze târgul „Produs în Cluj”
La deschiderea oficială a Târgului „Produs în Bucovina” de la Cluj, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a invitat pe clujeni să vină să cumpere din produsele tradiţionale din Bucovina. Flutur a spus că după finalizarea târgului, Asociaţia „Produs în Bucovina” va rămâne la Cluj cu un magazin în care clujenii vor putea să găsească o parte din produsele expuse de producătorii suceveni.
„De aici mergem şi la Timişoara şi la Bucureşti. Bucovina este zona cu peste 230 de produse incluse în catalogul de produse tradiţionale. Şi ce vedeţi azi la Cluj reprezintă oferta gastronomiei tradiţionale din Bucovina şi oferta noastră turistică”, a spus Flutur.
Prezent alături de Gheorghe Flutur, omologul său din Cluj, Alin Tişe, a declarat că iniţiativa de a organiza un astfel de târg va fi însuşită şi de autorităţile clujene.
„Sunt bucuros că suntem gazdele dumneavoastră. Cu invidie o spun că, iată, dumneavoastră, Consiliul Judeţean Suceava, reuşiţi să faceţi un astfel de târg. Şi dorinţa mea este să începem şi de la Cluj o astfel de iniţiativă, urmare a discuţiilor cu domnul Flutur, şi să facem şi noi târgul <Produs în Cluj>”, a spus Tişe.
Florin Piersic, ambasadorul Bucovinei la Cluj
Unul dintre invitaţii speciali ai Târgului „Produs în Bucovina” de la Cluj a fost actorul Florin Piersic. Deşi iniţial acesta anunţase că va sta doar la deschiderea oficială a târgului, în cele din urmă s-a alăturat oficialilor suceveni în turul standurilor. Îmbrăcat într-un suman din Bucovina, Florin Piersic a gustat produsele tradiţionale sucevene, i-a îndemnat pe clujeni să le cumpere şi a amestecat balmoşul în ceaun cot la cot cu ciobanii.
După prezenţa la târgul de la Cluj, Florin Piersic a fost numit, neoficial, ambasador al Bucovinei, alături de actorul Alexandru Arşinel şi de ministrul de Externe Teodor Baconschi, cei doi fiind prezenţi la Târgul „Produs în Bucovina” care a avut loc la Iaşi. De altfel, Teodor Baconschi a declarat la Iaşi că Bucovina a devenit în momentul de faţă cel mai important brand al României.
„Vreau să vă rog să credeţi că mi-a făcut mare plăcere să vin din Bucureşti în Clujul meu drag, ca să mă întâlnesc cu bucovinenii, pe care îi cunosc din clipa în care am început să umblu în Bucovina cu părinţii mei”, a spus Florin Piersic la deschiderea Târgului „Produs în Bucovina” de la Cluj.
Standurile producătorilor şi meşteşugarilor suceveni au fost vizitate de peste 60.000 de persoane
La târgul de la Cluj şi-au expus produsele 25 de producători şi meşteşugari, care i-au îmbiat pe clujeni cu produse proaspete, respectiv şuncă afumată, cârnaţi şi salam de casă, caltaboşi, tobă, costiţă, cotlet, cighir, păstrăv afumat, caşcaval împletit, brânză de burduf, telemea de capră, ruladă de caşcaval, urdă şi alte produse.
Clujenii au avut posibilitatea să guste şi din mâncărurile făcute de ciobanii din judeţul Suceava, care au preparat balmoş, friptură de miel la cazan sau hribi cu smântână.
Vizitatorii târgului au putut să asiste şi la spectacolele oferite de artiştii Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, ansamblului folcloric „Străjăncuţa”, dar şi artiştii Angelica Flutur, Nicolae Vieru şi George Finiş.
Potrivit estimărilor făcute după cele trei zile de târg, standurile producătorilor şi meşteşugarilor suceveni au fost vizitate de peste 60.000 de persoane.
Dacă la capitolul vizitatori târgul de la Cluj l-a depăşit pe cel organizat în urmă cu două săptămâni la Iaşi, vânzările de produse au fost aproximativ aceleaşi cu cele din capitala Moldovei. Explicaţia este aceea că producătorii suceveni s-au pregătit cu aproximativ aceleaşi cantităţi ca la Iaşi, însă cererea de produse de la Cluj a fost mult mai mare. Astfel se face că încă de duminică la amiază foarte mulţi producători şi-au terminat stocurile de produse pe care le aveau pentru vânzare, rămânând în continuare la târg cu produsele pe care le aveau pentru promovare. De altfel, autorităţile judeţene sucevene au subliniat faptul că scopul principal al târgului de la Cluj a fost cel de promovare a produselor tradiţionale din Bucovina, în raport cu interesul pentru vânzare.
Potrivit unui bilanţ provizoriu, la târgul de la Cluj au fost vândute 8,5 tone de produse din carne, şase tone de mere şi 4,5 tone de produse din lapte.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a spus că după Cluj, Târgul „Produs în Bucovina” va fi organizat şi în Timişoara şi în Bucureşti.
(25 oct 2010, 12:30:00