Câini ciobăneşti, oi mândre şi cornute, o fanfară care cânta de zor, dar şi multe, foarte multe probleme au fost ingredientele Târgului Oierilor, organizat ieri la Staţiunea de Cercetare Agricolă Suceava.
Dintre cei 40 de crescători de oi din judeţ invitaţi la această manifestare au răspuns prezent 33. Staulele amenajate pentru a ţine „în frâu” cornutele s-au transformat în puncte de atracţie pentru vizitatori, iar fanfara de la Calafindeşti a dezmorţit atmosfera.
Dincolo de peisajul arhaic dat de una din cele mai vechi meserii, oierii suceveni erau preocupaţi mai mult de problemele de zi cu zi şi greutăţile pe care le întâmpină pentru a supravieţui în condiţiile actuale.
Ioan Lungu, din Plopeni, este proprietar a 370 de oi. Sumanul pe care-l poartă cu mândrie i-a adus mulţi admiratori. Pe el îl interesau, însă, cu totul alte lucruri, nu publicitatea.
„Nu avem o piaţă de desfacere unde să ne vindem produsele. Bişniţarii vin şi iau produsele şi le duc la piaţă şi noi ne chinuim să trăim. Am vrea să dăm marfa direct, să eliminăm intermediarii. Noi dăm o grămadă de taxe, muncim de dimineaţă până seara şi statul nu ne ajută cu nimic. Islazurile sunt pline de mărăcini, subvenţia o primim pe bucăţi, iar la abator primim preţuri de nimic şi după nu ştiu cât timp”, a spus Ioan Lungu.
Mulţi curioşi, puţini muşterii
Două staule mai încolo, aceleaşi probleme. Gheorghe Vatamanu este din Dumbrăveni şi încearcă să-şi impresioneze asistenţa nu doar cu oile din rasa karakul, ci şi cu căciulile din pielicele de miel pe care le are la vânzare. O astfel de căciulă costă între 100-650 de lei, negociabil, în funcţie de numărul de piei folosite. La standul său, mulţi curioşi, dar foarte puţini muşterii.
„A dispărut moda cu căciulile de miel. Acuma se poartă fesuri şi asta e moarte curată pentru noi”, a mărturisit Vatamanu.
Omul are şi alte nemulţumiri, fireşte, legate de neimplicarea instituţiilor statului în sprijinirea crescătorilor de ovine.
„De ani buni lâna rămâne pe imaş că nimeni nu este interesat să o cumpere. Caşul, în proporţie de 80-90%, nu mai e caş pentru că e făcut cu brânză de vacă sau de capră. Dar cine să vadă toate astea? Nouă ni se cer tot felul de taxe, subvenţiile nu le primim la timp şi uite aşa o să dispară toţi cei care cresc oi”, a completat Gheorghe Vatamanu.
Asociaţii existente doar pe hârtie
Interesant este că acţiunea de ieri a fost organizată de Asociaţia „Mioriţa”, ultima apărută în judeţ, în cursul anului 2009, şi care are ca scop protejarea intereselor crescătorilor de ovine.
„Este prima acţiune de acest gen organizată în judeţul Suceava de o asociaţie a crescătorilor de ovine. De ce nu s-au implicat şi celelalte trei organizaţii existente în judeţ nu pot să vă spun”, au ridicat din umeri reprezentanţii instituţiilor care se ocupă cu problemele zootehniei judeţene.
„Asociaţia Mioriţa reprezintă interesele a 150 de oameni şi se implică în mod serios pentru rezolvarea unor probleme, cum ar fi certificarea originii animalelor sau monta naturală. Aceşti oameni merită tot respectul şi sperăm ca această primă ediţie a Târgului Oierilor să nu fie singulară”, a declarat Dorel Lucaciu, coordonatorul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Suceava.