După cumplita tragedie de la Tulcea, când s-a produs un adevărat carnagiu, un autobuz vechi burduşit cu călători prăbuşindu-se de pe un dig, Ministerul Transporturilor a dispus ample controale în toată ţara, pentru a se verifica starea vehiculelor care fac transport de persoane şi de marfă şi a se aplica sancţiuni acolo unde este pusă în pericol viaţa unor oameni sau infrastructura rutieră. La nivel de judeţ, acţiunea s-a desfăşurat în perioada 2-16 octombrie a.c., constatându-se peste 20 de abateri grave.
În cadrul acţiunii, desfăşurată de Autoritatea Rutieră Română, agenţia Suceava, în colaborare cu Registrul Auto Român, poliţişti de la Serviciul Rutier şi lucrători ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, au fost verificate 203 autovehicule de transport marfă sau persoane, după un grafic bine stabilit echipele de control acţionând pe întreaga rază a judeţului Suceava.
Pentru probleme imputabile transportatorilor au fost aplicate 23 de amenzi, cu o valoare de nu mai puţin de 164.000 de lei, de unde rezultă că în medie sancţiunile contravenţionale au depăşit suma de 7.000 de lei.
Transportatorii de marfă au fost amendaţi pentru lipsă acte de însoţire a transporturilor, lipsă prelată pentru acoperirea mărfurilor şi, cel mai grav, depăşiri ale masei totale maxime autorizate.
Pentru această din urmă abatere, care înseamnă un mare pericol pentru siguranţa traficului, dar şi o afectare a infrastructurii rutiere, au fost aplicate nu mai puţin de zece sancţiuni contravenţionale, în situaţiile cele mai grave amenzile fiind imense, de câte 30.000 de lei.
ITP expirată, lipsă avize medicale şi timpi de conducere depăşiţi
În ceea ce-i priveşte pe transportatorii de persoane, şi la aceştia au fost descoperite nereguli.
Ca exemple, o maşină aparţinând SC Transport Auto Rădăuţi a fost depistată în trafic având viza ITP expirată, aplicându-se o sancţiune contravenţională în cuantum de 4.000 de lei.
Într-un alt caz, la o maşină aparţinând SC Family Suceava, inspectorii ARR au descoperit că lipseau avizele medicale şi cel psihologic pentru conducătorul auto, aplicând tot o sancţiune în cuantum de 4.000 de lei.
Două amenzi mari, fiecare de câte 3.000 de lei, au mai fost date după ce s-a constatat depăşirea timpilor prevăzuţi de lege pentru conducere continuă, sancţiunile ajungând la şoferi care conduceau maşini aparţinând Trans Union Gura Humorului şi Ceztrans SRL Baia.
„În perioada de două săptămâni a controlului s-a acţionat într-un ritm foarte susţinut şi, în partea de final a acţiunii, s-a observat o disciplinare a transportatorilor, cei cu balastiere respectând greutatea maximă pe osie, iar şoferii vehiculelor de transport persoane renunţând să mai ducă pasageri în picioare. Este un pas înainte şi vom continua să acţionăm periodic pe această linie”, a declarat Viorel Hrebenciuc, directorul agenţiei Suceava a Autorităţii Rutiere Române.