Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, le transmite primarilor din localităţile în care spitalele au fost preluate de administraţiile locale să se implice serios în rezolvarea problemelor unităţilor sanitare, inclusiv în recrutarea de personal. Flutur a prezidat, ieri, Consiliul consultativ pe sănătate, din care fac parte aceşti primari şi managerii de spitale, iar în cadrul acestui forum atât medici, cât şi primari s-au plâns că din ce în ce mai puţini doctori vin să lucreze în spitalele publice, mai ales în specialităţi vitale pentru funcţionarea unui spital.
Poziţia lui Flutur a fost că, dacă spitalele publice nu sunt capabile să asigure serviciile medicale cerute de populaţie, vor apărea clinici private.
„Nu rămâne piaţa neocupată. Sunt un susţinător al apariţiei de clinici noi, chiar în sistem privat. Pe mine mă interesează să asigur infrastructură, fie privată, fie de stat şi trebuie să încurajăm piaţa privată”, a spus Flutur.
Acesta a spus că, pe de o parte, Ministerul Sănătăţii ar trebui să specializeze mai mulţi medici în domeniile deficitare, iar pe de altă parte, edilii locali să se implice în recrutarea din timp a acestora. „Primăriile să se lupte mai mult pentru a oferi toate condiţiile pentru a veni tineri absolvenţi, care să ocupe posturile. Este responsabilitatea administraţiilor locale pentru că nu poţi să fii doar beneficiar, ai şi obligaţii: să te dai peste cap să discuţi cu universităţile, cu absolvenţii, să-i recrutezi din timp. Dacă doar se plâng că n-au medici înseamnă că n-au făcut suficient. Un primar care ar fi incapabil şi va pierde spitalul va pierde şi alegerile, pentru că n-a fost în măsură să rezolve aceste probleme”, a declarat Gheorghe Flutur.
Spitalele nu funcţionează cu lamentări şi amintiri
Pentru şeful administraţiei judeţene, nu este obligatoriu ca toate spitalele care sunt la această oră să şi rămână, deoarece „nimeni nu spune că în localitatea X trebuie să fie spital”.
„Dacă nu e bun, s-ar putea să-l închidă şi pacienţii să meargă la 20 km la un spital mai bun. Dacă nu gândim şi aşa, avem o problemă. Piaţa îţi arată lucrul acesta. Unde ai duce copilul, dacă ai un spital mai bun la 30 de kilometri? Poţi să-i impui omului unde să meargă? Medicii au o meserie liberală şi comportamentul nu este că ai intrat în sistem şi stai până ieşi la pensie, fără să faci nimic ca manager. A te tot plânge şi a-ţi fi dor de trecut nu e o soluţie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.
El a făcut trimitere la managerii de spitale care s-au plâns, în cadrul întâlnirii, că au medici insuficienţi la anumite specializări sau că au aparatură performantă „şi nu are cine să apese pe butoane”, nu are cine o folosi.
Ministrul Sănătăţii, invitat la Suceava
Preşedintele CJ apreciază că viitorul finanţării pentru dotări este parteneriatul public-privat, dar menţinerea funcţionalităţii unui spital depinde de relaţia pe care o construieşte cu pacienţii.
„Parteneriatul se face pentru modernizarea spitalelor, dar funcţionarea nu de asta depinde. Trebuie să fim realişti, există posibilitatea ca unele spitale să supravieţuiască, altele să se închidă, pentru că un pacient se duce unde este mai în siguranţă, unde are condiţii corespunzătoare de a fi primit, aparatură, medici şi servicii de calitate. Astăzi spitalele oricum se află în concurenţă şi e bine, pentru că pacientul este cel care alege. Dacă îţi faci datoria bine, vine la tine pentru că a auzit că eşti serios, ai vindecat pe alţii, dacă nu, s-ar putea să nu-ţi mai vină şi nu te poate ajuta nimeni în economia de piaţă şi să fii nevoit să închizi spitalul”, a fost concluzia lui Gheorghe Flutur.
La întrunirea comitetului, de luna viitoare, preşedintele CJ a anunţat că intenţionează să-l invite şi pe ministrul Sănătăţii, pe cei aproximativ 300 de medici de familie din judeţ şi medicii din ambulatoriile de specialitate.