O familie din oraşul Gura Humorului cere ajutor după ce un accident rutier în care o bătrână în vârstă de 68 de ani a decedat a fost mutat de pe trecerea de pietoni. Oamenii consideră că se încercă o muşamalizare a evenimentului rutier, pentru ca şoferul, un tânăr în vârstă de 19 ani, să fie scos basma curată.
Drama familiei Buşcu a început pe data de 31 mai a.c., când s-a produs accidentul. S-a întâmplat în jurul orei 17.40, pe bulevardul Bucovina din oraşul Gura Humorului, pe trecerea de pietoni din zona Şcolii Generale „Petru Comărnescu”, accidentul fiind relatat la vremea respectivă în presa locală.
Aurelia Buşcu, în vârstă de 68 de ani, s-a angajat în traversarea străzii, moment în care a fost surprinsă şi lovită violent de maşina condusă de Alexandru Paşcovici, un tânăr în vârstă de 19 ani, şi el din Gura Humorului. Ofiţerii de la Biroul Rutier al Poliţiei Gura Humorului au fost primii anchetatori de la faţa locului. S-a stabilit atunci că femeia s-a angajat regulamentar în traversarea străzii, pe trecerea de pietoni, moment în care a fost lovită de maşina condusă de tânărul şofer. Atunci, în informaţiile publicate inclusiv în nota de presă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava din data de 1 iunie, se mai preciza că accidentul s-a produs deoarece şoferul nu avea experienţă în condus şi nu a adaptat viteza în apropierea trecerii de pietoni.
Un singur accident, constatări diametral opuse
Săptămâna trecută, ancheta din dosar a luat o turnură complet diferită. O expertiză tehnică de specialitate, efectuată de un inginer din cadrul Biroului de expertize al Tribunalului Suceava, a tras concluzii diametral opuse. S-a stabilit că victima s-a angajat în traversarea străzii în afara trecerii de pietoni, ceea ce schimbă total datele problemei, transformând-o în responsabilă de producerea accidentului. Aceeaşi expertiză mai precizează că şoferul circula cu viteza de aproximativ 60 de kilometri la oră şi nu putea evita coliziunea nici dacă rula cu viteză legală de 50 de kilometri la oră. Aşadar nici măcar aspectul legat de viteza neadaptată în zona unei treceri de pietoni nu ar mai sta în picioare, conform expertizei.
„O bătrână, mamă, soţie şi bunică, a murit într-un accident rutier de care nu se face vinovată, iar cu ajutorul unei expertize se încearcă ascunderea faptelor unui tânăr ai cărui părinţi cred că pot cumpăra orice. Ne vom lupta şi sperăm ca în cele din urmă să se facă dreptate”, spune într-un email trimis redacţiei noastre Viorel Bucşu, fiul victimei, cu trimitere la presupuse influenţe în anchetă.
Familia poate cere o contraexpertiză
Din punctul de vedere al poliţiei, ancheta este finalizată, iar familia are posibilitatea de a cere o contraexpertiză, care să analizeze din nou dinamica accidentului rutier.
Pentru o imagine cât mai corectă asupra întregii situaţii trebuie spus că ancheta efectuată de poliţie la locul accidentului este una preliminară şi au mai fost cazuri, e drept nu foarte dese, în care expertizele de specialitate, pe baza cărora se judecă apoi cazul în instanţă, să reliefeze concluzii diametral opuse.
(20 oct 2010, 11:17:11