Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 oct 2010 - Anul XV, nr. 247 (4538)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inedit

Singura studentă călugăriţă din istoria UMF Iaşi este de la Mănăstirea Dragomirna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O maică de la Mănăstirea Dragomirna, Teodora, este prima studentă călugăriţă din istoria Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Maica Teodora este studentă în anul V şi ne-a spus că până acum nu a avut niciodată restanţe. Atât la cursuri, cât şi la seminarii şi laboratoare merge îmbrăcată în rasa monahală, iar colegii şi profesorii s-au obişnuit cu această prezenţă inedită.

„Primul an a fost foarte greu, am venit dintr-un alt mediu şi mi-a luat destul de mult să mă obişnuiesc. Acum e bine, s-a învăţat toată lumea să mă vadă cu halat alb peste rasa monahală. La început s-au mirat şi era normal, nu este un lucru chiar obişnuit să vezi călugări la medicină, dar cred că apreciază că nu ne închidem în mănăstire, ci ne implicăm să facem ceva pentru societate”, ne-a spus maica Teodora.

Ea este originară din Botoşani şi a intrat la mănăstire la 19 ani, imediat după ce a terminat liceul sanitar. A fost întâi la Mănăstirea Humor, apoi la „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, la Probota şi, în final, la Dragomirna. Afirmă că nu a regretat niciodată această decizie şi nu are păreri de rău nici acum. Să urmeze medicina a fost opţiunea ei şi pentru asta a primit binecuvântare atât de la stareţa de la Dragomirna, maica Heruvima, cât şi de la IPS Pimen. A încurajat-o şi a sprijinit-o de la începutul facultăţii şi o face şi acum, moral şi financiar, familia doctorilor Gabriela şi Mihai Creţeanu.

 

„Voi profesa în cadrul Bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu”

În fiecare vacanţă revine la mănăstire şi tot aici intenţionează să profeseze după absolvire şi după un rezidenţiat în geriatrie.

„Voi profesa în cadrul Bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu. Noi avem foarte multe cămine de bătrâni, din acest motiv vreau să mă specializez în geriatrie, să pot să-i ajut”, a mai spus maica Teodora.

O altă călugăriţă de la Dragomirna, sora Dorina, a venit la mănăstire după ce a absolvit facultatea de medicină şi este acum la rezidenţiat, tot cu sprijinul familiei Creţeanu.

La Mănăstirea Dragomirna sunt 50 de maici, cu o medie de vârstă de 30 de ani. Majoritatea vorbesc cel puţin o limbă străină. 13 maici îşi continuă studiile la seminar şi alte zece la diverse universităţi din ţară: două urmează Conservatorul la Bucureşti, trei sunt studente la Teologie, una la Arte Plastice la Iaşi şi maica Teodora la Medicină. O altă călugăriţă urmează un masterat, două sunt doctoranzi la facultăţile de istorie şi teologie, iar maica Dorina este la rezidenţiat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Singura studentă călugăriţă din istoria UMF Iaşi este de la Mănăstirea Dragomirna.
 Vizualizări articol: 1362 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.87/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 15 voturi
Singura studentă călugăriţă din istoria UMF Iaşi este de la Mănăstirea Dragomirna4.9515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si-a gasit vocatia! trimis de
(20 oct 2010, 19:56:58
Tanara asta si-a gasit chemarea si isi urmeaza drumul ei. Ferice de ea! Remarcabil este, pe langa acest exemplu individual, faptul ca la Dragomirna este o staruitoare preocupare pentru formarea intelectuala tocmai pentru implicarea maicutelor in proiecte sociale. Si mai este remarcabil faptul ca o familie de medici, de intelectuali- intelectuali, nu facuti la apelul de seara, sprijina continuu, nu ocazional, tinere ce au ales sa urmez acest drum.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei