Asistenţii medicali din spitalele din judeţ, cu excepţia celui de la Suceava, nu şi-au primit toate drepturile salariale, din cauza crizei financiare pe care o traversează unităţile sanitare în care îşi desfăşoară activitatea.
Ana Ionescu, liderul Uniunii Judeţene Sindicale Sanitas Suceava, a arătat ieri că probleme se înregistrează la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde cadrele medii nu şi-au luat al XIII-lea salariu pentru anii 2008 şi 2009, a II-a primă de stabilitate pentru 2009 şi tichetele de masă pentru luna septembrie 2010.
La Spitalul Municipal Fălticeni, nu s-au acordat cele două prime de stabilitate pentru anul 2009, al XIII-lea salariu pentru 2009 şi tichetele de masă pentru lunile iulie, august, septembrie 2010. La Spitalul Câmpulung Moldovenesc, asistenţii medicali nu şi-au primit a II-a primă de stabilitate pentru 2009, al XIII-lea salariu pentru 2009 şi tichetele de masă pentru lunile mai, iunie, iulie, august, septembrie 2010. Şi asta, în timp ce colegii lor, de la Spitalul Orăşenesc Siret, au rămas fără tichetele de masă pentru lunile februarie, martie, aprilie, mai iunie, iulie, august, septembrie 2010.
Directorii de unităţi, responsabili de neacordarea drepturilor salariale
La Spitalul Psihiatrie Siret, cadrele medii nu şi-au luat al XIII-lea salariu pentru 2009 şi tichetele de masă pentru lunile mai, iunie, iulie, august, septembrie 2010, iar la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului au fost lipsite de al XIII-lea salariu pentru anii 2008, 2009, cele două prime de stabilitate pentru anii 2008, 2009 şi tichetele de masă pentru lunile decembrie 2009, februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie 2010.
Asistenţii medicali de la Spitalul Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc nu au primit tichetele de masă pentru lunile iulie, august, septembrie 2010 şi cea de-a doua primă de stabilitate pentru anul 2009, în timp ce la Spitalul Boli Cronice Solca cadrele medii nu au luat a II-a primă de stabilitate pentru 2009.
La Spitalul Orăşenesc Vatra Dornei nu s-au acordat a II-a primă de stabilitate pentru 2009, tichetele de masă pentru lunile mai-septembrie 2010 şi a doua jumătate din al XIII-lea salariu pentru 2009.
„Am discutat problema la Casa de Asigurări de Sănătate, de unde ni s-a spus că salariile vor fi asigurate până la finele anului. Pe măsură ce primesc banii, îi împart şi îi virează. De asigurarea celorlalte drepturi, cum ar fi acordarea tichetelor restante sau al celui de-al XIII-lea salariu, direct răspunzători se fac managerii de unităţi, pentru că, până la urmă, aceste cheltuieli pot fi acoperite din veniturile proprii ale spitalelor”, a spus Ana Ionescu.