Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 18 oct 2010 - Anul XV, nr. 245 (4536)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Ofertă doi în unu

Relaxare şi tratament în piscina acoperită, cu apă sărată, de la Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inaugurată în urmă cu mai puţin de trei luni, singura piscină acoperită cu apă sărată din judeţ a început deja să reprezinte un magnet pentru oamenii care doresc să îmbine utilul cu plăcutul. Situată la doi paşi de Salina Cacica şi de Basilica Minor din aceeaşi localitate, piscina cu apă sărată poate fi vizitată atât pentru relaxare, cât şi pentru tratarea unor boli.

Avantajul faţă de ştrandul cu apă sărată amenajat lângă Salina Cacica este acela că oamenii pot veni în orice zi a anului, fără a depinde de capriciile vremii şi de anotimpuri.

Investiţia de 50.000 de euro are o capacitate de 30 de locuri şi este dotată cu şezlonguri, duşuri, vestiare şi mese la care se pot servi băuturi răcoritoare.

Apa care alimentează piscina este adusă de la Salina Cacica şi este schimbată periodic. Pentru că administratorii doresc să menţină cele mai înalte standarde de calitate, atât înainte de a fi introdusă în piscină, cât şi în timpul utilizării, apa este filtrată cu nisip cuarţos.

În piscină se intră în trepte, iar adâncimea maximă este de 1,40 metri, motiv pentru care este recomandată adulţilor, adolescenţilor şi copiilor.

 

O saună şi un salon de masaj cu reflexoterapie, următoarele ţinte ale investiţiei

Piscina acoperită, cu apă sărată, de la Cacica este deschisă zilnic, între orele 9.00-20.00, dar pentru grupuri mai mari de cinci persoane şi în baza unei programări se acceptă şi derogări de la acest orar. Preţurile sunt accesibile pentru toată lumea. Un adult trebuie să plătească 20 de lei/zi, copiii sub 14 ani, jumătate din tarif, adică 10 lei/zi, în timp ce accesul copiilor sub 5 ani este gratuit. În acest preţ este inclus accesul la piscină, la cele patru duşuri, la cele două vestiare, precum şi un şezlong din dotare. Pentru cinci zile la piscină, a şasea este gratuită.

Investiţiile de la acest obiectiv nu se vor opri aici. Administratorii au anunţat că intenţionează să deschidă o saună, cel mai probabil până de Crăciun, dar şi un cabinet de masaj cu reflexoterapie.

Pentru cei care vor merge să transpire la un fotbal în salină, şi nu numai, câteva ore de relaxare la piscina acoperită, cu apă sărată, sunt binevenite, iar cei care au probat această combinaţie s-au arătat extrem de încântaţi.

Finalizarea acestei investiţii reprezintă un pas important pentru promovarea turismului nu doar la Cacica, ci şi în întreaga zonă a Bucovinei. Astfel, în afara unei vizite în salină, o plimbare prin pădurile din zonă sau câteva momente de reculegere la Icoana Maicii Domnului „Madona Neagră” de la Basilica Minor din Cacica, o copie veche de aproximativ 300 de ani a icoanei existente la Czestochowa, în Polonia, turiştii pot prinde în program şi piscina acoperită, cu apă sărată.

 

Cât se poate sta în piscina cu apă sărată

Medicul Sorin Stratulat, doctor în ştiinţe medicale şi şef al Clinicii de recuperare medicală, medicină fizică şi balneoclimatologie al Spitalului CFR Iaşi şi profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, a explicat care sunt regulile ce trebuie respectate în cazul băilor terapeutice cu apă sărată.

„Ca reguli privind băile terapeutice, se interzice să se facă băi după mese copioase sau imediat după ce s-a luat masa. Băile calde şi cele fierbinţi, mai cu seamă, trebuie să se încheie cu un duş mai rece. Durata unei băi este de 15-25 minute, iar după aceea se impune o scurtă odihnă sau relaxare de aproximativ 15 minute. Băile terapeutice se fac, totdeauna, numai la recomandarea sau prescripţia medicului! Acesta indică temperatura apei, durata băii, frecvenţa şi numărul total de băi în cadrul unei cure. Cardiacii trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor băi. Temperatura apei înainte de îmbăiere trebuie verificată şi comparată cu valorile prescrise de către medicul specialist”, a precizat medicul Sorin Stratulat.

Hidroterapia presupune băi generale calde (38-39 grade Celsius) cu hidro şi aeromasaj. Hidroterapia cu ape sărate poate fi folosită cu succes în tratamentul profilactic, tratamentul curativ şi recuperarea funcţională. Hidroterapia cu ape sărate presupune băi generale, această procedură vizând întregul corp, care poate fi scufundat până la gât sau până la piept în apă.

 

Pentru ce afecţiuni este indicată hidroterapia cu apă sărată

Şeful Clinicii de recuperare medicală, medicină fizică şi balneoclimatologie al Spitalului CFR Iaşi a detaliat şi ce afecţiuni pot fi tratate prin hidroterapia cu apă sărată.

Lista este destul de lungă şi pleacă de la stări de oboseală prelungite, stres, afecţiuni musculare, articulare şi artrită, afecţiuni reumatismale, şi merge până la artroze şi preartoze (artroza genunchiului, şoldului, umărului, cotului, mâinilor) fază inactivă, osteoporoza algică a coloanei vertebrale, spondiloze (cervicală, dorsală, lombară, forme simple, fără complicaţii neurologice), nevralgii lombosciatice şi deficit funcţional. De asemenea, se recomandă după entorse, fracturi, luxaţii ale membrelor, tratate ortopedic, afecţiuni ale organelor genitale masculine (tulburări de dinamică sexuală, impotență, infertilitate), tulburări funcţionale genitale la femei (frigiditate), metroanexite, cervicite, cistite cronice, insuficiență ovariană.

Piscina cu apă sărată de la Cacica poate fi vizitată şi de persoanele cu circulaţie periferică deficitară, care desfăşoară activităţi în condiţii de frig şi umezeală, care au dereglări endocrine hipofuncţionale, meteo-sensibilitate, sindromul adinamo-astenic, tulburările circulatorii periferice. O altă categorie căreia îi sunt recomandate tratamentele în apă sărată sunt oamenii cu afecţiuni endocrine cu deficit hormonal (asociate de obicei afecţiunilor reumatice sau sterilităţii), cu insuficienţă tiroidiană şi cea ovariană, cu afecţiuni repetate ale căilor respiratorii superioare asociate bolilor reumatismale. Şi în cazul copiilor există indicaţii medicale. Este vorba de cazurile de întârzieri de creştere în greutate şi înălţime, stări post rahitice, scolioze, cifoze, maladia Scheuermann, precum şi obezitate, amigdalite, faringite, otite, sinuzite, bronşite sau polipi.

 

Băile sărate sunt restricţionate doar în anumite condiţii

Există categorii de persoane care ar trebui să evite băile sărate, mai ales atunci când temperatura apei depăşeşte o anumită valoare. „Sarea, în general, nu are contraindicaţii în curele externe, fiind un component fiziologic al corpului uman. În timpul băii sărate, o cantitate mică de apă şi sare trece prin porii pielii, şi se acumulează în depozitele de minerale subcutanate, iar o altă parte va pătrunde în organism pe calea respiraţiei. Dacă sarea nu are contraindicaţii în curele externe, în schimb, apa caldă are şi băile trebuie urmate doar la recomandarea medicului specialist”, a declarat medicul Sorin Stratulat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Relaxare şi tratament în piscina acoperită, cu apă sărată, de la Cacica.
 Vizualizări articol: 13175 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.78/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 37 voturi
Relaxare şi tratament în piscina acoperită, cu apă sărată, de la Cacica4.8537

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei