Aproape jumătate din pădurile judeţului Suceava ar putea ajunge într-o “zonă gri a economiei”, a transmis un avertisment directorul general al Romsilva, Valerian Solovăstru, amintind de amânarea termenului de judecare a celui mai mare proces de retrocedare din România, cel purtat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
“Am vrea ca rezultatul procesului să fie în concordanţă cu adevărul istoric şi juridic. Dintotdeauna lucrurile au fost foarte clare. Aceste suprafeţe au făcut parte din acest fond bisericesc, termenul este atât de clar, că au fost în administrare, rămân dubii asupra acestei fundaţii şi a modului în care se face revendicarea”, a declarat directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, într-o conferinţă de presă susţinută la Suceava.
El s-a arătat contrariat de faptul că, deşi zi de zi se aduc modificări legislative pe tema impozitării tuturor veniturilor, există totuşi o mare parte a economiei care este total ocolită de obligaţii la plata taxelor şi impozitelor.
“Dacă totul se impozitează în ţara asta şi toţi plătesc impozite şi taxe, că aşa e corect, nu înţeleg de ce este un anumit segment al societăţii care este ocolit de toate aceste obligaţii. Nu mi se pare normal. Trebuie să fim solidari din toate punctele de vedere, toţi. Nu ne putem permite să introducem într-o zonă gri a economiei 170.000 de hectare de pădure”, a adăugat Valerian Solovăstru, amintind că Biserica are deja în exploatare suprafeţe însemnate de pădure şi numeroase alte activităţi comerciale, din care, paradoxal, la bugetul de stat nu se contribuie aproape deloc.
Procesul de retrocedarea unei suprafeţe de 166.813 hectare de pădure Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina durează de mai bine de nouă ani, suprafaţa de pădure solicitată iniţial fiind de 192.000 de hectare.
(16 oct 2010, 12:15:12