Sunetul strident al sirenelor de alarmare publică a stârnit sentimente de panică şi nedumerire în rândul a sute de suceveni care se aflau în zona sediului Primăriei Suceava, ieri, cu puţin timp înaintea amiezii.
Maşini oprite în stradă, pietoni care s-au oprit din drumul lor, privind nedumeriţi şi chiar speriaţi în toate părţile, fără a şti ce eveniment distrugător s-a produs de este alarmată populaţia, priviri întrebătoare, îndreptate spre sediul primăriei, de unde urlau sirenele, acestea au fost reacţiile populaţiei, declanşate de alarma publică care a încetat subit după aproximativ un minut.
Nici măcar persoanele din conducerea Primăriei Suceava nu aveau habar de ce anume a fost declanşată alarma publică, care, în cele din urmă, s-a dovedit a fi o alarmă falsă.
“Zilele acestea avem un control al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în privinţa Serviciului de Intervenţie şi prevenire a populaţiei în situaţii de urgenţă. În cadrul acestui control se face şi o verificare a sistemului de alarmare a populaţiei. Dintr-o greşeală, alarma de pe primărie, cea mai mare, a fost pornită mult mai mult timp decât ar fi fost necesar. Sirenele vor mai suna şi în alte părţi ale oraşului, dar numai câteva secunde, cât să se vadă că funcţionează bine”, a precizat viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc, după ce s-a interesat de cele petrecute.
În mod normal, testarea sirenelor de alarmare a populaţiei sau o simulare de intervenţie în cazul producerii unui dezastru trebuiau să fie anunţate din timp, pentru ca populaţia să ştie ce se întâmplă. Altfel, atunci când s-ar produce cu adevărat un eveniment care să impună alarmarea populaţiei, există riscul ca mesajul trimis pe calea undelor să fie perceput ca o joacă a celor care se află la butoane, cu echipament scump, în care municipalitatea a investit zeci de mii de euro.