Concursul „Lăudaţi pe Domnul!”, ediţia a III-a, dedicat corurilor mixte ale catedralelor chiriarhale, care promovează interpretarea autentică a muzicii corale româneşti din Patriarhia Română, desfăşurat miercuri, 13 octombrie, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, a fost câştigat de Corala „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Corala „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, al cărei dirijor este preotul profesor Lucian Tablan Popescu, a fost felicitată, la finalul evoluţiei de pe scenă, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a asistat la concert, alături de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Vasilios, Mitropolitul Elasonei, Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, preot paroh la Geneva şi Lausanne şi protopop pentru Elveţia Adrian Diaconu.
„Sunt ambiţioşi sucevenii!”
Membrii coralei sucevene au primit cu bucurie vestea că au fost desemnaţi câştigătorii concursului, cu atât mai mult cu cât din juriu fac parte personalităţi ale muzicii: conf. univ. dr. Nicolae Gheorghiţă, de la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, preşedintele juriului, conf. univ. dr. Heliana Munteanu, de la Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii „Valahia” – din Târgovişte şi prof. dr. Eugen Dan Drăgoi.
După ce i-a aplaudat şi a spus că „sunt ambiţioşi sucevenii”, Patriarhul României a explicat că „muzica nu este o simplă artă, ci este o lucrare misionară. Textele memorate prin intermediul melodiei rămân mai profund întipărite în memoria noastră intelectuală şi afectivă. Cântarea bisericească în stare de rugăciune este o cântare împreună cu îngerii, cu heruvimii. Prin cântare se subliniază legătura dintre pământ şi cer, între timpul de aici şi eternitate. Există un singur element care leagă spaţiul de timp în biserică, şi anume muzica”.
Patriarhul Daniel a mai completat că aceste „coruri de catedrale chiriarhale sunt coruri pe care le auzim în fiecare duminică şi sărbătoare. Sunt formate din oameni pasionaţi, dornici să aducă o contribuţie la înfrumuseţarea slujbelor sfintelor noastre biserici. Darul de a cânta trebuie mereu cultivat, perfecţionat. Corurile de la catedralele chiriarhale sunt stabile, uneori mai restrânse, alteori mai mari, ele susţinând o liturghie în general solemnă”.
Aprecieri deosebite pentru dirijor şi soliste
Corala din Suceava, formată din 40 de corişti, a interpretat o piesă impusă de regulile concursului, „Axion”, o piesă cu tentă folclorică, „La oglindă”, şi cântarea religioasă „Privegheaţi şi vă rugaţi”.
Foarte apreciate şi aplaudate, alături de colegii din corală, au fost cele două soliste, profesoara Valentina Tablan Popescu şi profesoara Herna Săndulean, ambele fiind absolvente de Conservator. Meritul absolut pentru evoluţia de excepţie a Coralei „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” îl are preotul Lucian Tablan Popescu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, dirijorul coralei sucevene, care şi-a demonstrat, încă o dată, profesionalismul. Nivelul la care evoluează în concursuri, festivaluri, spectacole, dar şi în fiecare duminică, la Sfânta Liturghie, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou Suceava”, membrii coralei este unul foarte înalt, greu de atins de alte corale din Moldova, dar şi din ţară.
Aplauze la scenă deschisă pentru corala suceveană şi în Elveţia
Corala Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a făcut, în perioada 12-16 decembrie 2008, un turneu de colinde în mai multe oraşe din Elveţia. Colindele româneşti, interpretate cu sensibilitate de suceveni, i-au emoţionat până la lacrimi românii din Elveţia, dar şi pe elveţieni. Sub bagheta preotului profesor Lucian Tablan Popescu, sucevenii au adunat laurii succesului, aplauze la scenă deschisă, după fiecare reprezentaţie. Sucevenii nu s-au prezentat oricum în faţa românilor şi elveţienilor prezenţi la spectacolele susţinute în Lausanne, Geneva şi Roll, ci îmbrăcaţi în frumoasele costume populare specifice Bucovinei. Preotul paroh Adrian Diaconu, de la Parohiile „Sf. Ioan-Botezătorul” din Geneva şi „Tuturor Sfinţilor Români” din Lausanne, şi protopop pentru Elveţia, a fost foarte încântat de evoluţia coriştilor suceveni şi în 2008, în Elveţia, dar şi la concertul desfăşurat miercuri, la Iaşi. La unul dintre concertele sucevenilor susţinute în Elveţia, acum doi ani, a participat şi ÎPS Iosif, Întâi-Stătătorul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale cu sediul la Paris.
(15 oct 2010, 12:20:14
un coleg cu frica lui dumnezeu.