130 de femei din patru judeţe ale Moldove, duse în străinătate şi obligate să se prostitueze. O reţea care s-a format încă din anul 2000 şi care a început să recruteze carne de tun din Moldova începând cu anul 2006. Membri ai reţelei cercetaţi pentru vătămare corporală şi tentativă de omor, fapte comise asupra femeilor devenite sclave. Cam acestea ar fi coordonatele în ceea ce priveşte o reţea de trafic de persoane şi prostituţie de o complexitate ce pare fără precedent în România.
Primele informaţii despre reţea au apărut încă din anul 2000. Atunci, se precizează într-un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, un anume Michael Thorsten, din Sibiu, cetăţean român stabilit în Germania în anul 1990, a revenit în ţară cu gândul de a exploata sexual tinere românce, asta după ce s-a convins în perioada petrecută peste hotare că o astfel de activitate poate aduce foarte mulţi bani. În complicitate cu câţiva români şi nemţi, individul a racolat şi dus în Spania românce, unde le-a obligat să se prostitueze. Pentru a le câştiga încrederea, se arată în comunicatul DIICOT, membrii grupării le-au angajat mai întâi într-un club din Sibiu, unde acestea făceau striptease, păcălindu-le că pentru asta este nevoie de ele şi în Spania. Ulterior, din anul 2003, în grupare au intrat şi indivizi din Botoşani.
Reţeaua acţiona de patru ani în Moldova, exploatând femei din Suceava, Botoşani, Iaşi şi Vaslui
În anul 2005, o parte a membrilor reţelei, care acţionau în Spania şi Sibiu, au fost arestaţi ori pe numele lor au fost emise mandate de arestare în lipsă, astfel că, treptat, pionii importanţi au început să fie câţiva indivizi din Botoşani. S-a format o nouă grupare, din care în timp anchetatorii au identificat 19 noi membri. Racolatori, transportatori, falsificatori de documente şi exploatatori, aceştia s-au perfecţionat continuu, fetele fiind trimise la prostituţie în diferite locaţii, în Italia, la Roma, în Olanda şi Spania.
În ultimii doi ani, urmare a sesizărilor venite inclusiv de la victimele scăpate din mâinile indivizilor, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) au filat membrii reţelei, adunând probe împotriva lor. În dosar există nu mai puţin de 21 de comisii rogatorii internaţionale, în Italia, Spania, Germania şi Olanda, care, în baza datelor furnizate de autorităţile române, au desfăşurat activităţi informativ-operative complexe faţă de suspecţi.
Pe parcursul cercetărilor au fost identificate 130 de victime provenind din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi şi Vaslui, până în prezent fiind audiate 30 dintre acestea.
Descinderea de ieri dimineaţă
Ieri dimineaţă, pentru membrii reţelei s-a spart „buba”. Poliţişti de la BCCO Suceava, de la aceeaşi structură din Timişoara, de la structurile de poliţie din Suceava, Botoşani şi Timiş, sub coordonarea unui procuror al DIICOT Suceava, au efectuat 24 de percheziţii domiciliare în Suceava, Botoşani şi Timişoara, fiind puse în executare 17 mandate de aducere. Simultan s-au desfăşurat două percheziţii domiciliare şi în Olanda, în puncte identificate drept spaţii folosite de membrii grupării.
Cea mai mare parte a indivizilor săltaţi sunt din Botoşani. De altfel, printre membrii importanţi ai reţelei, monitorizaţi în ultimii ani, se găseşte un singur sucevean.
Un poliţist şi un pilot de raliu, cercetaţi în dosar
Din informaţiile pe care am reuşit să le adunăm, capul grupării ce s-a închegat acum patru ani în zona Botoşani este Ioan Cristian Olăieru, pe numele căruia, de altfel, există un mandat de arestare în lipsă încă din 26 septembrie 2007, ulterior pe numele său fiind emis şi un mandat european de arestare.
Printre indivizii cercetaţi în dosar se numără şi agentul de poliţie Lucian Leahu, care lucra în cadrul Postului de Poliţie Ungureni, judeţul Botoşani, după ce în prealabil activase în cadrul Detaşamentului de Intervenţie Rapidă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, dar şi Andi Drob, botoşănean, cunoscut pilot de raliuri.
Numărul celor cercetaţi în dosar este însă mult mai mare, DIICOT Suceava dispunând începerea urmării penale faţă de 31 de suspecţi.
Ieri după-amiază, audierile indivizilor săltaţi şi aduşi la sediul DIICOT Suceava continuau. Pe numele lor urmau să fie emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, pentru ca apoi, cel mai probabil astăzi, să fie duşi în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.
(13 oct 2010, 11:55:34