Cei 283 de suceveni care deţin concomitent permis de conducere auto şi certificat de handicap vizual grav sau accentuat sunt chemaţi la Comisia de expertiză a persoanelor cu handicap. Toate persoanele aflate în această situaţie au la dispoziţie 30 de zile de la momentul înştiinţării pentru a-şi pregăti dosarul cu documentele medicale care certifică handicapul, dar şi pentru a merge la Serviciul Permise să-şi anuleze permisul de conducere.
Handicap vizual grav înseamnă că persoana respectivă nu vede până în doi metri, respectiv că vede cu a 30-a parte a fiecărui ochi, iar handicap accentuat înseamnă că nu vede la patru metri sau vede cu a 12-a parte din ochi. Nici măcar gradul mediu de handicap vizual nu este compatibil cu calitatea de şofer, deoarece acesta se acordă dacă omul nu vede la şase metri distanţă.
Din cercetările preliminare reiese că există situaţii precum cea a unui tânăr căruia în anul 2007, la 27 de ani, i s-a acordat certificat de handicap grav după ce în urma unui accident s-a ales cu dezlipire totală de retină şi a orbit. Probabil permisul a fost obţinut anterior şi tânărul nu a făcut demersurile necesare pentru anulare, după accident.
Există însă şi situaţii precum cea a unei tinere care are 19 ani, încadrată în gradul de handicap vizual grav, cu indemnizaţie de însoţitor, cu valabilitate 12 luni, care a obţinut primul certificat de handicap în data de în octombrie 2009, la 18 ani. Cum legislaţia românească prevede că permisul de conducere se obţine după 18 ani, atât fata, cât şi oftalmologii care şi-au pus parafa pe certificatul de handicap şi pe fişa medicală pentru permis vor trebui să explice cum se poate ca o persoană care nu poate merge singură, având nevoie de însoţitor, poate să conducă un autoturism.
De la 18 ani au certificat de handicap vizual grav, cu însoţitor şi permis auto
O altă tânără, în vârstă de 26 de ani, încadrată în gradul de handicap grav – cu indemnizaţie de însoţitor, cu valabilitate permanentă, a obţinut ultimul certificat de handicap în octombrie 2008. Primul certificat de handicap i-a fost acordat în septembrie 2005, la 22 de ani.
În ceea ce-i priveşte pe bărbaţii cu vârsta până în 30 de ani care au certificat de handicap vizual şi permis de conducere, unul dintre ei are 20 de ani, este încadrat în gradul de handicap accentuat, cu valabilitate 12 luni, şi a obţinut, în urma reevaluării, certificat de handicap în noiembrie 2009, primul certificat fiindu-i acordat în noiembrie 2008, la 18 ani.
Altul, în vârstă de 23 de ani, încadrat în gradul de handicap grav – cu indemnizaţie de însoţitor, cu valabilitate permanentă, a obţinut ultimul certificat de handicap în aprilie 2006, primul fiindu-i acordat în mai 2005, tot la 18 ani.
La 18 ani, în februarie 2000, a avut primul certificat de handicap accentuat şi un sucevean care are astăzi 28 de ani. Acesta este în continuare încadrat în gradul de handicap accentuat, cu valabilitate 12 luni. Ultimul certificat de handicap i-a fost eliberat în noiembrie 2009.
17 şoferi cu certificat de handicap au între 80-90 de ani
Din categoria de vârstă verificată mai face parte un bărbat în vârstă de 29 de ani, care a fost reîncadrat în gradul de handicap accentuat, cu valabilitate permanentă, în martie 2007. Primul său certificat de handicap datează din februarie 2002, de la vârsta de 21 de ani.
Ultimul caz este al bărbatului menţionat cu dezlipire de retină, în vârstă de 30 de ani, încadrat în gradul de handicap grav, cu indemnizaţie de însoţitor cu valabilitate permanentă. Primul certificat de handicap i-a fost acordat în februarie 2007, la 27 de ani, iar ultimul în februarie 2009.
La momentul începerii controlului ordonat de prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, în data de 31 august a.c., în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava erau înregistrate 4.862 de persoane încadrate în grad de handicap accentuat şi grav, urmare unor afecţiuni ce au dus la afectarea vederii. După verificările încrucişate cu Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a rezultat că 283 de suceveni cu vârste între 19 şi 90 de ani cu handicap vizual grav sau accentuat deţin permis de conducere auto. Dintre aceştia, 237 sunt bărbaţi şi 46 femei. 17 dintre bărbaţi au între 80 şi 90 de ani, 50 de bărbaţi sunt cu vârste între 70 şi 80 de ani, 76 au între 60 şi 70 de ani, iar 64 au între 50 şi 60 de ani.
La femeile din aceleaşi categorii de vârstă, peste 80 de ani nu este nici una, şapte au între 70 şi 80 de ani, zece sunt între 60 şi 70 de ani şi 16 femei au între 50 şi 60 de ani. Până în 50 de ani, certificat de handicap vizual şi permis de conducere deţin 30 de bărbaţi şi 13 femei.
Atenţia poliţiei şi a comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap se îndreaptă prioritar spre aceştia, dar şi spre celelalte persoane care ar putea fi implicate, în cazul în care unul dintre cele două documente ar fi fost acordat cu încălcarea legii - medici oftalmologi, instructori auto etc.
(12 oct 2010, 11:23:25