Sucevenii care vor să beneficieze de subvenţii la încălzirea locuinţelor vor trebui să depună declaraţii de avere mai amănunţite decât parlamentarii sau aleşii locali. Dacă, în alţi ani, subvenţiile la căldură se puteau obţine cu o simplă declaraţie pe propria răspundere, acum, solicitanţii trebuie să facă dovada tuturor veniturilor de care beneficiază, dar şi a bunurilor mobile şi imobile pe care le deţin toţi membrii familiei. În câteva zile, cererile model de acordare a ajutoarelor de încălzire vor ajunge la populaţie, prin intermediul asociaţiilor de proprietari sau direct de la primărie, iar în termen de o lună vor trebui depuse, împreună cu toate actele necesare.
Toate sursele de venit trebuie declarate
Plafonul maxim de venit lunar pe membru de familie a rămas acelaşi ca şi anul trecut, de 615 lei, dar cei care vor să beneficieze de ajutorul de încălzire trebuie să ia în calcul toate veniturile pe care le obţin, nu doar salariile.
Astfel, adeverinţele de venit pe care trebuie să le depună la dosarul de solicitare a subvenţiei la căldură trebuie să cuprindă venitul net, inclusiv bonurile de masă, din luna anterioară depunerii cererii, cupoanele de pensie sau indemnizaţiile de şomaj, alocaţiile de stat, dar şi veniturile obţinute de cei care funcţionează ca PFA sau Întreprinderi individuale. Pentru cei care nu obţin venituri trebuie prezentată o adeverinţă de la Administraţia Financiară. La stabilirea venitului net pe membru de familie nu se iau în calcul alocaţiile complementare şi de susţinere, bursele de studiu şi cele sociale, precum şi bursele din cadrul programului “Bani de liceu”.
Bunuri care te lasă fără subvenţie la încălzirea locuinţelor
Prevederile care vor lăsa mii de familii fără subvenţiile la căldură de care beneficiau an de an sunt cele referitoare la bunurile deţinute.
Tocmai de aceea, la întocmirea dosarului de solicitare a subvenţiei este obligatorie ataşarea extraselor de rol cu bunurile impozabile înregistrate de familie/persoana singură, aceste extrase putând fi obţinute de la primărie, de la serviciul Impozite Persoane Fizice.
Familia care vrea să primească ajutor la încălzirea locuinţei nu trebuie să mai aibă şi alte imobile aflate în proprietate, în afara locuinţei de domiciliu.
O altă restricţie impusă şi care va afecta foarte multe familii este cea referitoare la capacitatea cilindrică a motorului autoturismului, care nu trebuie să depăşească 1600 cmc în cazul celor care vor să beneficieze de subvenţie la căldură. De exemplu, vor pierde subvenţia la căldură cei care, deşi au un hârb de maşină, luată second-hand, apar în acte ca proprietari de maşini “puternice”, considerate de lege ca fiind un bun de lux.
Tot fără subvenţii la încălzire vor rămâne şi sucevenii care au mai mult de 1000 de mp de teren în zona urbană, sau peste 3000 de mp în zona rurală.
La fel de restrictivă este legea şi în cazul celor care deţin peste trei bovine, peste cinci porcine, peste 20 de ovine/caprine sau peste 15 familii de albine.
Acte necesare celor care se încălzesc cu centrale pe gaz metan
Aceleaşi condiţii se aplică la beneficiarii de ajutoare de încălzire în sistem centralizat, pe gaz metan sau pe alte surse de căldură (lemne, cărbuni, produse petroliere), doar că în cazul celor care au centrale termice de apartament, care funcţionează cu gaz metan, odată cu cererea de subvenţie trebuie adusă şi ultima factură emisă de E.ON Gaz sau contractul de furnizare pentru cei care şi-au montat centralele anul acesta.
(12 oct 2010, 12:45:16
Logic nu? De ce ar cumpara cineva un "harb" care sa aiba motor de 1,9 sau de 2 sau peste? Mai ales cand declari practic ca abia ai de-o paine.