Un tânăr interpret de muzică populară sucevean, Marius Zgâianu, va primi, din partea Casei de discuri „Ana Sound”, Discul de aur pentru cel mai bine vândut album, peste 12.000 de unităţi, – „Sărbători în Bucovina”.
Distincţia îi va fi înmânată de către reprezentanţii Casei de discuri „Ana Sound”, în cadrul emisiunii de divertisment realizată de Florentina Satmari – „Să v-amintiţi duminica!”, prezentată de Corina Chiriac, emisiune difuzată duminică, 31 octombrie, începând cu ora 13:30.
„Am strâns în sufletul meu ineditul şi frumosul”
Albumul „Sărbători în Bucovina” a fost lansat în luna decembrie a anului 2008, cu participarea Ansamblului „Străjerii Bucovinei” din Pojorâta, un album, după cum ne-a spus Marius Zgâianu, „care îşi propune să ilustreze atmosfera sărbătorilor de iarnă în Bucovina, din Ajunul Crăciunului până la Bobotează (colinde, datini şi obiceiuri de Anul Nou, Semănatul, cânt şi joc), un album complex, de atmosferă”. Orchestraţiile melodiilor sunt realizate de Viorel Leancă şi Ion Oloieru.
Pentru cei care îl cunosc pe Marius Zgâianu, nu este o surpriză faptul că a obţinut această distincţie, „Discul de aur” fiind o răsplată a efortului său de a duce mai departe datinile şi obiceiurile din Bucovina, de a păstra autenticul în piesele sale, de a promova tradiţiile păstrate din moşi strămoşi. Este singurul interpret de muzică populară, din generaţia tânără, care va primi distincţia pentru cel mai bine vândut album, fapt care îl motivează şi mai multă pe interpretul sucevean să meargă pe drumul pe care a pornit, cel al muzicii adevărate, care face ascultătorul să vibreze, să se bucure de bogăţia şi frumuseţea folclorului românesc.
„Încă din copilărie, am colindat satele bucovinene şi am strâns în sufletul meu ineditul şi frumosul, dulcele grai bucovinean, dar şi adevărate perle folclorice, care peste ani aveam să le imprim pe discuri. Admir şi acum, ca şi atunci când eram copil, simplitatea ţăranilor, vorba lor duioasă şi plină de înţelepciune, sfaturile pline de bun-simţ, dar şi vorbele de duh, vorbe de care îmi aduc aminte cu plăcere şi care mă însoţesc peste tot pe unde mă poartă paşii”, ne-a povestit artistul.
„Înzestrat cu caracter, cu voinţă şi dăruire”
„Asumându-şi cu modestie rolul de interpret al cântecului popular bucovinean – Marius Zgâianu a reuşit într-un timp foarte scurt să se impună în faţa publicului ca un solist apreciat şi îndrăgit. I-am fost alături de la începutul activităţii sale artistice, susţinându-l cu toată încrederea. Marius ne oferă spre audiţie şi delectare un substanţial material de tezaur, melodii din zona de munte a Bucovinei – subzonele folclorice Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei, Sadova – şi el, cu respect şi înţelepciune, le va transmite generaţiilor care vin. Om complex, înzestrat cu caracter, cu voinţă şi dăruire – Marius este unul dintre acei tineri care, cu perseverenţa ce-l caracterizează, ne va putea uimi de ceea ce frumosul şi autenticul, înnobilate cu suflet, pot oferi publicului care iubeşte folclorul!”, este de părere Viorel Leancă, dirijor al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
Îşi împarte timpul între „ordine publică” şi muzică
Tânărul interpret sucevean ne-a spus că este foarte fericit că a fost desemnat să primească „Discul de aur”, cu atât mai mult cu cât este vorba de un album de sezon, cu obiceiuri de iarnă, care s-a vândut în doar câteva săptămâni.
„Din câte ştiu, mari trupe de muzică uşoară au obţinut, cu ani în urmă, Discul de aur pentru albume vândute în zece mii de unităţi, în timp ce albumul „Sărbători în Bucovina” s-a vândut în 12 mii de unităţi”, ne-a explicat Marius Zgâianu.
Interpretul s-a născut pe 15 iunie 1978, în Rădăuţi. În perioada 1985-1993 a urmat cursurile Şcolii Generale din comuna Adâncata, apoi, între anii 1993-1997, cursurile Liceului Sanitar Suceava. Pasiunea pentru lumea medicală o aprofundează între anii 1997-2000, continuând specializarea în acest domeniu prin urmarea cursurilor Şcolii Postliceale Sanitare Suceava, profilul – „asistent generalist”.
În perioada 1998-2001 a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava. În paralel, a activat în cadrul Ansamblului Folcloric „Bucovina” al aceleiaşi şcoli. Între anii 2001 – 2003, urmează Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina. Aici, în paralel cu activităţile specifice muncii de poliţie, a început să îşi cultive calităţile vocale, sub îndrumarea comisarului-şef Marian Teodoru. În perioada 2003 – 2007, a urmat cursurile Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti – Facultatea de Sociologie - Psihologie, realizându-şi astfel o mai veche dorinţă, aceea de a aprofunda domeniul psihologiei şi sociologiei, fiind licenţiat al acestei facultăţi.
În acest moment, Marius Zgâianu îşi împarte timpul între munca de agent principal de poliţie, în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei Municipiului Suceava, şi muzica populară.
În luna iulie 2007, şi-a lansat site-ul oficial www.mariuszgaianu.ro, pe care găsiţi mai multe date despre interpret, discografie, fotografii.
Discografie
Marius Zgâianu a scos pe piaţă mai multe albume de muzică populară, „De-aş fi foc, lumea aş arde!” – 2005; „Uite aista-i neamul meu!” – 2005; „Aşa-s eu, cum nu-s prea mulţi!” – 2006; „Plaiul meu de dor şi suflet” DVD – 2007; „Sărbători în Bucovina” – 2008; „M-o făcut mămuca mândru!” – 2009.
Omul care i-a întins o mână de ajutor tânărului interpret şi care i-a deschis uşa unei lumi a sufletului, înrădăcinându-i în inimă simţul simplităţii şi al autenticului şi care cu răbdare l-a învăţat cele de trebuinţă este maestrul Viorel Leancă, dirijor al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Acesta i-a dăruit solistului o parte a cântecelor sale, conturându-i un stil aparte şi în acelaşi timp bine definit. Tot el este cel care semnează conducerea muzicală şi orchestraţiile albumelor semnate Marius Zgâianu.