După exact un an de la inaugurare, Şcoala din Poiana Micului a „trăit” sâmbătă un nou moment emoţionant. Oficialităţi din Polonia şi România au asistat la dezvelirea unui monument în memoria fostului vicepreşedinte al Senatului Republicii Polonia, Krystyna Bochenek, care şi-a pierdut viaţa acum jumătate de an în accidentul aviatic de la Smolensk, alături de preşedintele Lech Kaczynski.
Din cauza atmosferei mohorâte, amintind oarecum de nenorocirea din Rusia, şi a ploii care nu a contenit deloc, afară s-a desfăşurat doar slujba religioasă şi ceremonia de dezvelire a monumentului dedicat memoriei Krystynei Bochenek, iar apoi totul s-a mutat în sala de sport a Şcolii din Poiana Micului.
Primul care a vorbit a fost preşedintele Senatului Republicii Polonia, Bogdan Borusewicz. Acesta le-a amintit oamenilor prezenţi la eveniment câteva date despre Krystyna Bochenek şi despre faptul că aceasta s-a implicat activ în investiţia de la Poiana Micului, o investiţie care a costat statul polonez 1,5 milioane de euro.
„Krystyna Bochenek va fi mereu alături de noi şi de dumneavoastră şi memoria ei va fi menţinută în permanenţă, nu doar la Poiana Micului, ci şi în Polonia, la Katowice, Varşovia, dar şi în alte locuri”, a spus Bogdan Borusewicz. Acesta a ţinut să amintească eforturile Uniunii Polonezilor din România în menţinerea relaţiilor excelente între România şi Polonia, cu o notă în plus pentru deputatul Ghervazen Longher.
Concurs de dictare pentru elevii Şcolii din Poiana Micului, cu premiu din Polonia
După mesajele transmise de prefectul Sorin Arcadie Popescu, din partea preşedintelui României, Traian Băsescu, şi de senatorul Gavril Mîrza, din partea preşedintelui Senatului României, Mircea Geoană, a luat cuvântul soţul Krystynei Bochenek, venit la Poiana Micului alături de fiica sa.
„Ţin minte că soţia mea a venit extrem de încântată de la inaugurarea şcolii de aici şi de faptul că Senatul Poloniei s-a implicat în ridicarea acestei instituţii de învăţământ. Soţia mea a iniţiat în Polonia un concurs de dictare cu premii şi aş vrea să propun Senatului Poloniei să se implice pentru un concurs similar la Poiana Micului şi să acorde şi aici un premiu. Copiii din Polonia şi cei din Poiana Micului trebuie să se întâlnească, iar şcoala să trăiască prin această prietenie între copii”, a spus Andrzej Bochenek.
Mănăstirea Voroneţ „a plecat” în Polonia
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a mărturisit oaspeţilor din Polonia că Bucovina este o regiune în care trăiesc în bună înţelegere multe etnii, iar acest lucru se vede cu atât mai mult la Poiana Micului. Flutur a amintit de investiţiile statului polonez în diferite zone ale Bucovinei şi a promis că următoarea vizită la Poiana Micului va fi pe un drum modernizat. Preşedintele Senatului Republicii Polonia, Bogdan Borusewicz, şi preşedintele Voievodatului Silezia, Piotr Smigielski, au primit şi câteva daruri care să le amintească de această zonă, printre care o machetă a Mănăstirii Voroneţ şi un album foto cu Bucovina. Un cadou a fost făcut de reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava şi pentru Şcoala din Poiana Micului, şi anume un set de cărţi în limba română.
Cadouri au venit şi din partea delegaţiei poloneze. Dacă preşedintele Voievodatului Silezia a oferit o colecţie de filme poloneze, Andrzej Bochenek a lăsat reprezentanţilor Şcolii din Poiana Micului un album despre soţia sa.
Manifestările s-au sfârşit cu un spectacol de muzică şi dansuri oferite de etnicii polonezi din judeţul Suceava, evoluţia copiilor fiind gustată de toţi cei prezenţi, care i-au răsplătit cu aplauze generoase.
(12 oct 2010, 01:36:35
,si de ce domn Ghervazie face ce vrea in satul ala,inclusiv cu copii scolii Manastirea Humorului ,daca a dat ordin sa fie dusi copii la scoala Poiana Micului toti au facut sluj inclusiv domnul Carcalete chiar daca copii sunt dusi la o distanta asa mare ,si nu are nimeni curajul sa-i zica ceva ptr ca romanii sunt amenintati sa nu se atinga de poloni nici macar cu-n fir de par