Peste 1.200 de firme din judeţul Suceava au fost premiate la sfârşitul săptămânii trecute de filiala suceveană a Federaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului de afaceri sucevean, autorităţi locale şi judeţene, precum şi preşedinţi ai federaţiilor patronale IMM din ţară. De precizat că premierea firmelor cu cele mai bune rezultate economice în anul 2009 a avut loc în cadrul Forumului IMM 2000 „Organizaţiile IMM din judeţul Suceava - 15 ani de activitate patronală”.
Preşedintele Federaţiei Patronale a IMM-urilor din judeţul Suceava, Liliana Agheorghicesei, a apreciat efortul depus de agenţii economici suceveni într-un an marcat de criza economică, precizând că rezultatele economice pozitive obţinute de firme sunt cu atât mai mult de remarcat.
„Provocarea a fost cu atât mai mare cu cât am constatat că avem nevoie de o evaluare complexă a situaţiei economice actuale, judeţul Suceava fiind şi el afectat de criza economică. Mediul de afaceri privat a fost cel mai vulnerabil la aceste schimbări, deşi IMM-urile sunt sursa cu ponderea cea mai mare de venituri pentru sprijinirea şi dezvoltarea altor sectoare ale activităţii umane”, a spus Liliana Agheorghicesei.
Prezentă la premierea firmelor sucevene, subprefectul judeţului, Angela Zarojanu, a precizat că Instituţia Prefectului este alături de mediul de afaceri sucevean. Zarojanu a lansat o invitaţie reprezentanţilor firmelor sucevene să fie prezenţi la discuţiile din cadrul comisiei de dialog social din cadrul prefecturii, unde îşi vor putea prezenta atât problemele pe care le au, cât şi soluţiile pentru rezolvarea lor.
Primăria nu intenţionează să mărească taxele în 2011
La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că municipalitatea nu intenţionează să mărească taxele şi impozitele pe care agenţii economici trebuie să le plătească. El a spus că intenţia sa a fost de a promova un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care firmele să fie scutite de plata penalităţilor la impozitele şi taxele restante.
„Din păcate, ne-am lovit de Oficiul Concurenţei, care interpretează acest lucru ca ajutor de stat. Singurul lucru pe care l-am putut face pentru dumneavoastră este de avea un nivel al taxelor destul de scăzut. Într-un top întocmit de Institutul de Politici Publice din România, Primăria Suceava se află pe locul patru la cele mai mici taxe din ţară. Şi mă refer aici la taxele pe proprietate, pe terenuri apartamente şi clădiri”, a declarat Lungu.