O parte dintre absolvenţii promoţiei 1990 a Liceului teoretic „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc s-au reîntâlnit, după 20 de ani, în prima zi din octombrie, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” pentru a-şi revedea profesorii, pentru a depăna împreună amintiri.În calitate de absolventă a acestui liceu, am plecat de la ideea că trebuie să renunţ pentru câteva ore la agendă şi pix, pentru a lăsa frâu liber amintirilor, emoţiilor, să mă detaşez de profesie, pentru a redeveni elev.
Doar într-o mică măsură mi-a reuşit, pentru că revederea cu colegii, unii dintre ei veniţi de la sute sau chiar mii de kilometri, m-a obligat să scriu câteva rânduri, din respect pentru ceea ce sunt, din respect pentru profesorii care şi-au pus în mare măsură amprenta pe formarea noastră profesională.
Remember
Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”, renovată complet cu ajutorul unui fost elev a liceului, ing. Coca Radu, după cum am aflat de la directorul Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”, profesorul de istorie Dumitru Niţă, ne-a reunit pe mulţi dintre cei care, acum 20 de ani, ne luam rămas bun de la anii de liceu.
Cu regret am aflat că mai mulţi profesori care au predat la „Dragoş Vodă” şi au format zeci de generaţii au luat „drumul îngerilor”, motiv pentru care cu toţii am ţinut un moment de reculegere. Din elita profesorilor care au predat la „Dragoş Vodă” şi care nu mai sunt printre noi se numără profesorii Nicolae Sava, Mihai Mezinu, Vasile Poleisciuc.
„Dragoş Vodă”, în elita liceelor sucevene
După un prietenesc „Bun venit”, directorul Colegiului „Dragoş Vodă”, profesorul Dumitru Niţă, ne-a prezentat activitatea liceului, amintind, din când în când, că învăţământul românesc nu se află chiar în cea mai bună perioadă a lui, nu este într-o ascensiune, dar, cu siguranţă, într-o continuă schimbare. Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” oferă studii liceale cu o durată de patru ani, pe patru profiluri teoretice: două reale - matematică-informatică şi ştiinţe ale naturii, respectiv două umane: filologie şi ştiinţe sociale. Fiind un liceu cu tradiţie, „Dragoş Vodă” se păstrează în elita liceelor sucevene, doar că interesul actualilor elevi de a face performanţă este mai puţin vizibil, a sugerat directorul Niţă.
„A fost cea mai bună clasă din întreaga mea carieră de profesor”
Chiar dacă prima zi din octombrie a fost una mohorâtă, rece, atmosfera din sala de festivităţi a fost una caldă, prietenoasă. Ca acum 20 de ani, a sunat clopoţelul, s-a citit catalogul, începând cu clasa a XII-A şi terminând cu clasa a XII-F.
Profesorul Mihai Piticari – matematicianul - care a fost şi dirigintele clasei a XII-A, a spus că a experimentat tot ce se putea în materie de matematică cu foştii săi elevi din această clasă, şi „a fost cea mai bună clasă din întreaga mea carieră de profesor”. Indiferent de meseria pe care şi-au ales-o colegii de generaţie, cu toţii au fost de acord că anii de liceu au însemnat mult pentru ei. Cei care au terminat facultăţi tehnice au recunoscut că le-a fost foarte uşor, datorită matematicii făcute la clasă cu profesorul Piticari. „Un zece de atunci, acum ar fi cam 18”, a mai spus profesorul Piticari, sugerând cam la ce nivel a lucrat cu foştii săi elevi din XII-A.
Dascăli de ieri şi de azi
Printre profesorii care s-au aflat la manifestarea de pe 1 octombrie, la întâlnirea cu foştii elevi, promoţia 1990, s-au numărat directorul Colegiului „Dragoş Vodă”, profesorul Dumitru Niţă, directorul adjunct al colegiului, prof. Victoria Prundeanu, profesorii Doina Duminică, Laura Moruzi, Mihai Piticari, Doina Ardeleanu, Dorina Ghidion, Adina Butnaru, Zancu Daniela, Rariţa Dranca.
„Marele absent” din rândul dascălilor a fost profesorul Graţian Jucan, care s-a retras, de câţiva ani, la Satu Mare, la fiica lui. Dacă ar fi fost la eveniment, cu siguranţă ne-ar fi spus ceva frumos despre Câmpulung, aşezare pe care a elogiat-o mereu în cărţile sale. După întâlnirea oficială, a urmat o petrecere la Restaurantul „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, care a prelungit momentul aniversar până spre dimineaţă.
Organizatori
Un merit deosebit în organizarea acestei întâlniri, „20 de ani de la absolvirea Liceului teoretic Dragoş Vodă”, au avut-o colegii din clasa a XII-A, Anca Alice Pop (Ioniţă) şi Alexandrina Chifan (Tudorean), XII-a B - Mihaela Ioneac (Prundeanu), Marcela Juverdeanu (Samoilă), XII-C- Dana Filoteanu (Cehren), Florentina Macarie (Pălălău), Mirela Popa (Maierean), XII-D - Willi Zettel, XII-E - Cocuţa Căprioru, XII-F - Daniel Surpat.