Vânătoarea s-a dovedit a fi una dintre activităţile cele mai profitabile ale Direcţiei Silvice Suceava, în ciuda crizei economice. În mai puţin de o lună de la începerea sezonului de vânătoare la cerb, peste 20 de vânători germani, austrieci, spanioli, italieni, cehi, dar şi români au cutreierat pădurile Sucevei, în căutarea unor exemplare de colecţie.
Drept urmare, au fost doborâţi 17 cerbi, iar în alte cinci cazuri ţinta a fost ratată, vânătorii plecând acasă doar cu amintirea celor văzute şi trăite aici, dar nu înainte de a achita câte 150 de euro pentru focul de armă tras greşit, care a speriat animalul.
Vânătorii străini, dar şi cei români au plătit şi câte 3300 de euro pentru a pleca acasă cu trofeele cerbilor pe care i-au doborât, încât, din tarifele de vânătoare, cele de cazare şi din valorificarea cărnii de cerb, Direcţia Silvică Suceava a avut încasări de aproape 45.000 de euro, până acum fiind prima pe ţară ca rezultate obţinute în acest sezon de vânătoare.
“Vânătoarea s-a desfăşurat în condiţii total nefavorabile, cu ploi şi temperaturi foarte ridicate, care au făcut ca boncănitul cerbilor să fie aproape inexistent. Reuşita se datorează aproape în totalitate experienţei personalului silvic care i-a însoţit pe vânători prin pădure”, a declarat şeful Biroului de Vânătoare, Cristian Tomniuc.
Cel mai mare trofeu obţinut de vânătorii de anul acesta (coarnele cerbului, cu tot cu craniu) este de 8,4 kilograme, provine de la Moldoviţa, iar pentru el vânătorul a trebuit să plătească o taxă de 3300 de euro. Alte trofee au valorat în jur de 2000 - 2500 de euro, încât, numai din tarifele de vânătoare, s-au încasat 37.000 de euro. Din valorificarea cărnii de cerb, către restaurante şi firme care prepară produse vânătoreşti, s-au obţinut 27.500 de lei.
Cota de vânătoare alocată anul acesta Direcţiei Silvice Suceava este de 54 de cerbi (masculi), ceea ce reprezintă doar 7,2% din numărul celor care cutreieră pădurile judeţului, încât populaţia de cervide nu este deloc afectată de numărul cerbilor recoltaţi în urma partidelor de vânătoare.
De altfel, numărul mare de cerbi din pădurile Sucevei a fost remarcat şi de un vânător austriac care, deşi a plecat acasă fără nici un trofeu, era foarte încântat de faptul că în cele şase zile în care a stat aici, a numărat nu mai puţin de 25 de cerbi numai în zona de vânătoare în care a fost el.
“Rezultatele obţinute ne dau speranţa că şi vânătoarea va deveni o activitate de bază în cadrul DS Suceava, pe lângă celelalte activităţi specifice sectorului silvic”, a precizat şeful silvicultorilor suceveni, Mihai Miheţiu, care a şi transformat acest sector de activitate din Compartiment în Birou, alocând şi fondurile necesare hrănirii adecvate a animalelor din păduri, mai ales în sezonul rece, când lipsa hranei ar putea afecta serios numărul acestora.