Dacă o parte din multitudinea problemelor cu care se confruntă cetăţenii municipiului Rădăuţi au fost rezolvate sau sunt în curs de rezolvare, e vorba de reabilitarea termică, modernizarea arterelor de circulaţie, amenajarea de spaţii verzi şi de parcări, cât şi alte probleme, o importanţă deosebită a fost acordată realizării instalaţiilor de canalizare în urbea care depăşeşte 30 de mii de suflete. În anul 2009 a fost demarat un program care prevedea construirea de reţele de canalizare pe mai multe artere din municipiu, cu prioritate pe cele principale, şi la această dată se poate discuta de circa cinci kilometri de canalizare realizaţi în ultima perioadă.
Modernizările
Igo Sigi Koffler, inginer în cadrul Direcţiei Tehnice Rădăuţi a declarat pentru „Monitorul de Suceava”:
„Referitor la problema canalizării în municipiul Rădăuţi, care este o problemă deosebit de gravă, pentru că încă mai există multe străzi necanalizate în localitate, aş începe cu arterele principale. Strada 1 Mai am încercat să o canalizăm de la un capăt la celălalt. Astfel, s-a renunţat la o canalizare veche şi s-a făcut una nouă, de la intersecţia străzilor Putnei cu 1 Mai până la intersecţia străzii 1 Mai cu Horia, apoi aceasta a fost extinsă până la capătul străzii, e vorba de circa doi kilometri. În acest timp, ca să facem un proiect unitar, am canalizat şi străzile adiacente, e vorba de Andronic Motrescu şi de zona Habitat, strada Tineretului şi Prelungire Habitat, pe o lungime de peste un kilometru. În afara acestor străzi s-a realizat canalizare nouă şi pe Vasile Conta, a fost extinsă şi cea de pe strada Şcolii Noi şi în curând vom finaliza strada Mihai Viteazul, de la intersecţia cu strada Grânelor până la intersecţia cu strada Pepenăriei, pe o lungime de aproximativ patru sute de metri. Dacă am totaliza lungimea străzilor canalizate în ultima perioadă, ne-ar ieşi un total de aproape cinci kilometri. Aşa cum spun şi normele europene, unui posesor de locuinţă, fie că e la bloc sau la casă, nu trebuie să-i lipsească energia electrică, apa curentă, canalizarea şi gazul metan. De aceea vreau să menţionez că prin realizarea celor cinci kilometri de canalizare în municipiu s-a mai făcut un pas de către comunitatea noastră, către civilizaţie. Cu privire la perspectivă, curând va intra în derulare programul ACET-ului, program prin care, până în anii 2012-2013, se va acoperi cu reţea de apă curentă şi canalizare întreaga suprafaţă a municipiului şi care prevede circa 22 milioane de euro pentru municipiul Rădăuţi”.
Olărean: „Dacă în ultimii 20 de ani s-ar fi realizat anual câte cinci kilometri de canalizare, acum nu ne-a fi confruntat cu astfel de probleme”
Aurel Olărean, primarul municipiului Rădăuţi, a ţinut să precizeze:
„ Realizarea celor cinci kilometri de canalizare a însemnat un efort deosebit din partea administraţiei locale. După ce am rezolvat canalizarea pe strada 1 Mai, am trecut pe strada Andronic Motrescu, apoi Tineretului şi zona Habitat, unde sunt circa o sută de case. Acolo am întâmpinat o problemă dificilă, în sensul că pânza freatică în acea zonă e foarte sus, şi locatarii de acolo aveau permanent necazuri cu fosele. Ceea ce vreau să menţionez e că dacă în ultimii 20 de ani s-ar fi realizat anual câte cinci kilometri de canalizare, acum nu ne-a fi confruntat cu astfel de probleme şi nu am fi fost puşi în postura de a aştepta programe pentru realizarea acesteia”.
( 8 oct 2010, 14:25:10