Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava a notificat autoritatea tutelară, respectiv Consiliul Judeţean, că din această lună îşi va desfăşura activitatea o singură zi pe săptămână şi nu câte patru zile, cum era până acum. Motivul este că, din data de 1 octombrie a.c., cei cinci membri ai comisiei - trei medici, un asistent social şi un psiholog nu mai primesc 700-800 de lei lunar pentru activitatea prestată, ci sunt plătiţi cu 40 de lei lunar. Conform legii, comisia trebuie să se întrunească şi să evalueze persoanele cu handicap o dată pe săptămână, dar din cauza numărului mare de dosare din judeţul Suceava şi a volumului de muncă, membrii comisiei lucrau de luni până joi, zilnic între orele 13.00-16.00, şi examinau circa 50 de dosare pe zi. De la 1 octombrie, comisia va respecta strict prevederile legale, adică va lucra o singură zi pe săptămână, joi, de la ora 13.00.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie a declarat, ieri, că îl va informa pe preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, despre această situaţie şi îi va propune să iniţieze modificarea ordonanţei de urgenţă nr. 84 din 22 septembrie a.c., care stabileşte suma cu care sunt retribuiţi membrii comisiei de expertiză la 1 la sută din indemnizaţia preşedintelui CJ.
„Mă îngrijorează această situaţie, pentru că cei de la comisie depun o muncă extraordinară. În primele nouă luni ale acestui an au evaluat 8.345 de dosare, deci o medie de 1.000 de dosare pe lună sau 12.000 de dosare pe an”, a spus Vasile Ilie, care a recunoscut că nu are nici un fel de pârghii pentru a determina un medic sau un psiholog să vină să lucreze la comisie patru zile pe săptămână, câte trei ore pe zi, pentru 400 de mii de lei vechi pe lună, în loc ca în acest timp să profeseze într-un cabinet privat.
( 8 oct 2010, 13:31:12