Fonduri de la UE pentru dezvoltare în sectorul vegetal ori zootehnic ajung doar cu ţârâita la agricultorii din judeţ, care se lovesc de condiţia principală de acordare a acestora: să fie înregistraţi măcar ca persoană fizică autorizată. Situaţia este semnalată de conducerea Camerei Agricole Judeţene Suceava, care încearcă să-i ajute pe suceveni în această perioadă să acceseze banii europeni acordaţi pentru dezvoltarea agriculturii ecologice şi sprijinirea producătorilor de lapte de vacă.
Prin Hotărârea 755 din 21 iulie 2010 a Guvernului României, privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate, în premieră, toţi crescătorii care au între două şi 15 bovine mature, care dau lapte, pot solicita ajutorul financiar oferit prin Fondul European de Garantare în Agricultură. Pentru fiecare bovină, beneficiarii vor primi un ajutor financiar a cărui valoare se va apropia de 100 de euro, suma exactă urmând a fi stabilită funcţie de numărul total de beneficiari din ţară. Deşi în judeţ sunt înregistrate 37 de localităţi (comune şi oraşe) incluse în zone defavorizate, până în prezent s-au depus doar 310 cereri. Data limită de depunere a acestor cereri este 25 octombrie.
Bani mulţi pentru agricultură ecologică
O altă Hotărâre de Guvern, şi aceasta o premieră, se referă la acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor în sectorul de agricultură ecologică. Fie că produc în sectorul vegetal, cel animalier ori în cel apicol, cei care au un contract cu un organ de inspecţie şi certificare aprobat de Ministerul Agriculturii ce atestă că lucrează ecologic pot accesa fonduri foarte mari de la UE. Funcţie de dimensiunea exploataţiei, cei care fac producţie vegetală pot primi de la 1.500 până la 3.800 de euro, în timp ce crescătorii de bovine care au o exploataţie ecologică de până în 20 de capete pot beneficia de 800 de euro. Cei care cresc mai mult de 20 de bovine pot primi, prin această formă de sprijin, suma de 2.000 de euro.
Concentraţie de cereri în câteva comune
Pentru această formă de ajutor s-au depus, până în prezent, 350 de cereri în judeţul Suceava, dintre care marea majoritate, 326, sunt din zonele Moldova Suliţa, Breaza, Izvoarele Sucevei, Fundu Moldovei. După cum a precizat Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole Judeţene, această aglomeraţie de proiecte din comunele amintite se datorează existenţei unei cooperative agricole extrem de puternice, care a adunat în jur de 800 de membri şi care se dovedeşte a fi foarte activă. Din păcate însă, din restul comunelor sunt foarte puţine solicitări.
Fondurile pentru agricultură ecologică pot fi solicitate de persoanele autorizate până pe 29 octombrie a.c. şi pot fi accesate doar de cei care sunt în perioada de monitorizare specifică acestui tip de agricultură, altfel spus de cei care sunt la început pe acest drum.
Banii de la UE, mult mai mulţi decât impozitele la stat
„Numărul de potenţiali beneficiari din judeţul nostru este cu mult mai mare şi e păcat ca să se piardă aceste ajutoare consistente acordate din fonduri europene. Din discuţiile pe care le-am avut cu oamenii reiese că principala lor problemă este legată de condiţia de a fi înregistraţi la organul fiscal. Viitorul agriculturii nu poate fi decât fiscalizarea, iar oamenii trebuie să-şi facă un calcul şi să vadă că banii ce trebuie daţi înapoi la stat nu sunt atât de mulţi, nicidecum comparabili cu sumele încasate prin aceste fonduri”, a declarat Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole Judeţene Suceava.
( 7 oct 2010, 15:09:32