Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 oct 2010 - Anul XV, nr. 236 (4527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Ţăranii pierd sume mari de la UE deoarece nu sunt înregistraţi ca PFA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fonduri de la UE pentru dezvoltare în sectorul vegetal ori zootehnic ajung doar cu ţârâita la agricultorii din judeţ, care se lovesc de condiţia principală de acordare a acestora: să fie înregistraţi măcar ca persoană fizică autorizată. Situaţia este semnalată de conducerea Camerei Agricole Judeţene Suceava, care încearcă să-i ajute pe suceveni în această perioadă să acceseze banii europeni acordaţi pentru dezvoltarea agriculturii ecologice şi sprijinirea producătorilor de lapte de vacă.

 

Prin Hotărârea 755 din 21 iulie 2010 a Guvernului României, privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate, în premieră, toţi crescătorii care au între două şi 15 bovine mature, care dau lapte, pot solicita ajutorul financiar oferit prin Fondul European de Garantare în Agricultură. Pentru fiecare bovină, beneficiarii vor primi un ajutor financiar a cărui valoare se va apropia de 100 de euro, suma exactă urmând a fi stabilită funcţie de numărul total de beneficiari din ţară. Deşi în judeţ sunt înregistrate 37 de localităţi (comune şi oraşe) incluse în zone defavorizate, până în prezent s-au depus doar 310 cereri. Data limită de depunere a acestor cereri este 25 octombrie.

 

Bani mulţi pentru agricultură ecologică

O altă Hotărâre de Guvern, şi aceasta o premieră, se referă la acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor în sectorul de agricultură ecologică. Fie că produc în sectorul vegetal, cel animalier ori în cel apicol, cei care au un contract cu un organ de inspecţie şi certificare aprobat de Ministerul Agriculturii ce atestă că lucrează ecologic pot accesa fonduri foarte mari de la UE. Funcţie de dimensiunea exploataţiei, cei care fac producţie vegetală pot primi de la 1.500 până la 3.800 de euro, în timp ce crescătorii de bovine care au o exploataţie ecologică de până în 20 de capete pot beneficia de 800 de euro. Cei care cresc mai mult de 20 de bovine pot primi, prin această formă de sprijin, suma de 2.000 de euro.

 

Concentraţie de cereri în câteva comune

Pentru această formă de ajutor s-au depus, până în prezent, 350 de cereri în judeţul Suceava, dintre care marea majoritate, 326, sunt din zonele Moldova Suliţa, Breaza, Izvoarele Sucevei, Fundu Moldovei. După cum a precizat Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole Judeţene, această aglomeraţie de proiecte din comunele amintite se datorează existenţei unei cooperative agricole extrem de puternice, care a adunat în jur de 800 de membri şi care se dovedeşte a fi foarte activă. Din păcate însă, din restul comunelor sunt foarte puţine solicitări.  

Fondurile pentru agricultură ecologică pot fi solicitate de persoanele autorizate până pe 29 octombrie a.c. şi pot fi accesate doar de cei care sunt în perioada de monitorizare specifică acestui tip de agricultură, altfel spus de cei care sunt la început pe acest drum.   

 

Banii de la UE, mult mai mulţi decât impozitele la stat

„Numărul de potenţiali beneficiari din judeţul nostru este cu mult mai mare şi e păcat ca să se piardă aceste ajutoare consistente acordate din fonduri europene. Din discuţiile pe care le-am avut cu oamenii reiese că principala lor problemă este legată de condiţia de a fi înregistraţi la organul fiscal. Viitorul agriculturii nu poate fi decât fiscalizarea, iar oamenii trebuie să-şi facă un calcul şi să vadă că banii ce trebuie daţi înapoi la stat nu sunt atât de mulţi, nicidecum comparabili cu sumele încasate prin aceste fonduri”, a declarat Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole Judeţene Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţăranii pierd sume mari de la UE deoarece nu sunt înregistraţi ca PFA.
 Vizualizări articol: 750 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ţăranii pierd sume mari de la UE deoarece nu sunt înregistraţi ca PFA5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Agricultura....dispretul Directiei Agricole! trimis de
( 7 oct 2010, 15:09:32
Vorbiti in necunostinta de cauza..Nimeni niciodata n-a venit sa ofere macr o banala consultanta, sa existe la primarii, o publicatie cu ofertele din partea UE...sa vada si sa inteleaga tot...individul, daca e poate ori nu...incadra intr-un program... gasiti o modalitate de mediere, informare si sprijinire, ptr ca informatia sa ajunga la cine trebuie, nu la....marginea birourilor functiuonarilor APIA si Directiei agricole...mai scoatetii pe acestia...in camp, caci este toamna...deja...!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei