Primarul de Suceava, Ion Lungu, ameninţă firmele care au montat repartitoare în apartamentele locatarilor din oraş că, dacă nu vor colabora cu asociaţiile de proprietari în identificarea spaţiilor comune de locuit şi stabilirea echivalentului termic, va începe o campanie antirepartitoare.
Lungu a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că în această situaţie îi va sfătui pe suceveni să renunţe la repartitoare şi că el va fi primul care va da un exemplu personal, renunţând la aceste instrumente de măsură din propria locuinţă din centrul Sucevei.
„În măsura în care cei de la firma de repartitoare nu vor colabora pentru stabilirea echivalentului termic, voi duce o campanie de convingere a sucevenilor să se debranşeze de la acest sistem şi primul care va da exemplu voi fi eu, ca cetăţean al municipiului Suceava beneficiar de repartitoare”, a declarat primarul Ion Lungu.
Acesta a arătat că, în cursul dimineţii de ieri, a avut o discuţie cu reprezentanţii celor două firme responsabile de repartitoare în oraş, ELSACO şi TECHEM, şi că aceştia au încercat să-l convingă de faptul că este necesară montarea unor repartitoare suplimentare în spaţiile comune de locuit.
„Am stabilit că nu se plăteşte pentru stabilirea echivalentului termic de către asociaţiile de proprietari. Ei au spus că norma tehnică de stabilire a consumului recomandă montarea de repartitoare pe conductele de la spaţiile comune- subsoluri, uscătoare, casa scării etc. Sucevenii nu sunt dispuşi să mai plătească bani suplimentari pentru montarea acestor repartitoare pentru spaţiile comune, aşa că le-am propus să mergem pe formula standard de calcul şi ei au spus că este nevoie de o solicitare din partea asociaţiilor de proprietari pentru calcul după formula standard. Într-o săptămână ne întâlnim din nou, să încercăm să deblocăm situaţia”, a afirmat Lungu.
Banii daţi pe repartitoare se pot recupera, eventual, doar în instanţă
Potrivit acestuia, administraţia locală a solicitat firmelor de repartitoare să accelereze inventarierea spaţiilor comune şi să contacteze fiecare asociaţie în parte pentru a avea o situaţie finală până la sfârşitul acestei luni. Solicitarea nu poate fi însă imperativă, deoarece Primăria Suceava nu este parte în contract, cum nu sunt nici asociaţiile de locatari, contractele pentru repartitoare fiind încheiate între firme şi fiecare proprietar în parte.
„Unde cetăţenii decid să renunţe la repartitoare, noi nu avem nimic împotrivă. Eu renunţ la repartitoare, dacă ei (n.r. reprezentanţii firmelor) nu înţeleg că trebuie să colaboreze şi să ajute cetăţenii şi nu prin acest ordin 343 al ANRSC să găsească un mijloc de îmbogăţire prin montarea de repartitoare suplimentare. Dacă nu se colaborează, voi da exemplu personal şi voi recomanda cetăţenilor să renunţe la repartitoare. Din păcate, banii daţi rămân pierduţi, pot fi recuperaţi eventual doar dacă se dau firmele în judecată, de către fiecare cetăţean în parte. Pentru calcularea echivalentului termic există o formulă standard, care nu ţine cont de repartitoare”, a mai spus Lungu.
( 7 oct 2010, 11:47:59