Zi neagră pentru Titi Petrea, fost director al Oficiului Judeţean de Cadastru Suceava şi actual consilier judeţean. Tribunalul Suceava l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pentru infracţiunea de trafic de influenţă, iar pentru alte două infracţiuni de fals în declaraţii condamnarea este de câte trei luni de închisoare. Titi Petrea va avea de executat pedeapsa cea mai grea, doi ani de închisoare, iar judecătorii au decis că fostul şef de la Cadastru trebuie să plătească şi 3.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Suceava.
Contactat telefonic, Titi Petrea şi-a menţinut poziţia pe care a avut-o şi când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, l-au trimis în judecată, în martie 2009.
„E o soluţie nedreaptă şi o judecată politică. Nu se poate ca eu, care am cumpărat un teren cu acte în regulă, autentificate la notariat, să fiu condamnat. Am atacat deja această soluţie şi am făcut şi plângere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva judecătorului, pentru că eu consider că s-a făcut un abuz. Această soluţie nu va rămâne, pentru că nu sunt un criminal”, a declarat ieri Titi Petrea.
Pentru ce a primit Titi Petrea doi ani de închisoare
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Suceava se arată că Titi Petrea a cerut şi primit un teren de 1.000 de mp, situat în Molid, unde intenţiona să-şi construiască o casă de vacanţă. Pentru acest teren, fostul şef de la Cadastru s-a angajat „să-şi folosească influenţa asupra primarilor comunei Vama şi a oraşului Solca pentru retrocedarea către familia persoanei denunţătoare a unei suprafeţe de 14.960 mp”.
Pentru ca totul să pară legal, terenul din Molid a ajuns la familia lui Titi Petrea printr-un act notarial de vânzare-cumpărare, încheiat pe 7 martie 2002. Preţul plătit a fost de două milioane de lei vechi, dar, în realitate, spun procurorii, terenul a fost cedat în mod gratuit.
Ulterior, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru i-a contactat pe primarii din Vama şi Solca şi le-a solicitat să-l ajute pe Ilie Galeş, în tentativa acestuia de a-şi recăpăta suprafaţa de 14.960 mp.
Mai mult, măsurătorile din teren pentru identificarea parcelelor de teren ce urmau să fie retrocedate au fost realizate de firma Waresso, aparţinând familiei lui Titi Petrea.
Pentru că nu l-a ajutat pe Ilie Galeş, actualul consilier judeţean a consimţit în august 2005 să-i returneze terenul din Molid, sens în care s-a întocmit un nou act notarial de vânzare-cumpărare. Judecătorii Tribunalului Suceava au considerat că sunt probe pentru această faptă, şi în consecinţă l-au condamnat pe Titi Petrea la doi ani de închisoare.
Infracţiunea de trafic de influenţă pentru care a fost achitat
O altă faptă de trafic de influenţă de care este acuzat Titi Petrea s-a petrecut în primăvara anului 2004. În acest caz, judecătorii au decis că nu sunt suficiente probe şi l-au achitat pe fostul şef de la Cadastru.
Titi Petrea este acuzat că „a pretins şi primit cantitatea de şase mc de cherestea şi un mc de căpriori, în valoare de aproximativ 18 milioane de lei vechi, afirmând că-şi va exercita influenţa de director al OCPI Suceava, cât şi de expert judiciar topo, faţă de magistraţii de la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, pentru obţinerea unei hotărâri judecătoreşti favorabile persoanei denunţătoare prin care să obţină terenul în suprafaţă de 14.960 mp”.
Condamnat şi pentru că „a uitat” să-şi treacă terenul în declaraţiile de avere
Tribunalul Suceava l-a mai condamnat pe Titi Petrea şi pentru două fapte de fals în declaraţii. Acestea constau în aceea că nu a trecut terenul din Molid în declaraţiile de avere depuse în calitate de director executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru. Este vorba de declaraţiile de avere depuse în mai 2004 şi în iunie 2005, în care terenul de 1.000 mp de la Molid a fost „uitat”. Pentru aceste omisiuni, judecătorii l-au condamnat la câte trei luni de închisoare.
( 6 oct 2010, 13:07:16