Termica a început să furnizeze căldură începând de aseară, dar aceasta nu se face simţită deocamdată decât în locuinţele unei treimi din populaţia racordată în sistemul centralizat.
Valul de frig care s-a abătut asupra Sucevei a forţat societatea de termoficare să transforme programata umplere a instalaţiilor cu apă rece (probele de presiune) în începerea furnizării căldurii. Numai că acest lucru este mai greu de pus în practică la nivelul întregului municipiu, atât din cauza unor limitări tehnice, cât şi a problemelor de moment apărute pe parcurs.
Conform directorului Termica, Constantin Plăcintă, în prima seară de furnizare a agentului termic, căldura putea ajunge doar în locuinţele sucevenilor racordaţi la cele 16 puncte termice modernizate, care pot fi puse în funcţiune mai rapid decât celelalte. Suplimentar, ieri se lucra la umplerea cu apă caldă a instalaţiilor din alte patru puncte termice, astfel încât mai bine de o treime dintre suceveni să aibă căldură din noaptea de luni spre marţi.
Presiunea redusă a apei reci, o piedică la umplerea mai rapidă a instalaţiilor
Demersurile celor de la Termica au fost îngreunate şi de o problemă apărută la furnizarea apei reci folosită la umplerea instalaţiilor şi la realizarea apei calde. Ieri, timp de aproape zece ore, 50% din pompele de captare a apei de Berchişeşti au fost oprite de către ACET, în vederea efectuării unor lucrări ISPA, ceea ce a dus la o presiune scăzută a apei în tot municipiul Suceava.
Şeful direcţiei de Termoficare, Neculai Frunzaru, a precizat că în zilele următoare se va proceda la umplerea treptată a instalaţiilor celorlalte 30 de puncte termice din oraş, astfel încât toţi locuitorii Sucevei să poată beneficia de căldură până la finele săptămânii.
“Estimăm că vom reuşi să mai dăm drumul la căldură la cinci-şase puncte termice pe zi, în funcţie de problemele pe care le întâmpinăm la fiecare dintre acestea. Practic, acum facem probele de presiune direct la cald, riscăm să apară tot felul de avarii. În plus, suntem limitaţi şi la numărul de oameni disponibili, pentru că anul trecut erau cu 80 de oameni mai mulţi la această operaţiune. După disponibilizări am rămas câteva echipe, care alergăm de la un punct termic la altul, în tot oraşul”, a explicat Neculai Frunzaru.
Sucevenii care vor să beneficieze de căldură în această perioadă trebuie să se asigure că gigacalorimetrul blocului lor nu este închis, din primăvara trecută sau din cauza unor lucrări efectuate de vecini la instalaţii, în vreme ce acolo unde toţi sunt de acord că nu au încă nevoie de căldură, pot închide gigacalorimetrul de bloc sau de la scară.
( 5 oct 2010, 13:17:34