Inspectoratul Şcolar înregistrează zilnic tot mai multe cereri de concedii fără salariu venite de la profesorii care îşi întrerup activitatea didactică şi pleacă la muncă în străinătate.
Şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Petru Carcalete, a spus că „Asemenea cazuri sunt destul de multe în ultimul timp, şi comparativ cu anul trecut numărul dascălilor care îşi iau concediu fără plată este în creştere”.
De la începutul anului şcolar şi până acum, 141 de dascăli au ieşit definitiv sau temporar din sistemul educaţional sucevean. 134 dintre aceştia sunt titulari care au solicitat concediu fără plată pentru un an şi alţi şapte au demisionat din învăţământ.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, din totalul cererilor de concedii fără plată, 56 sunt pentru nevoi personale, 71 pentru studii, iar şase pentru creşterea copilului până la vârsta de trei ani.
Salariile profesorilor sunt cu 25% mai mici
Şeful IŞJ, Petru Carcalete, susţine că, faţă de anul trecut, numărul profesorilor care apelează la concediile fără plată, pentru a munci în străinătate, este în creştere. Carcalete a precizat însă că situaţia se schimbă de la o zi la alta, întrucât unii dascăli termină concediile şi alţii îşi iau concediu fără salariu. Este vorba de dascălii titulari, întrucât numai aceştia au dreptul la concedii fără plată. În cazul în care nu se mai întorc, pierd titulatura la catedră.
Un cadru didactic titular are posibilitatea să ceară concediu fără salariu timp de un an de zile, pentru probleme personale, o dată la zece ani. Dascălii care vor să facă studii pot intra în concediu fără salariu trei ani de zile, cu încă un an de prelungire, în situaţii speciale.
Situaţia financiară, salariile mici, reduse cu 25% din luna iulie, sunt principalele motive care le determină pe unele cadre didactice din judeţ să se retragă, cel puţin pentru o perioadă, din activitatea didactică şi să plece la muncă în afara ţării.
( 4 oct 2010, 20:28:44