Sucevenii vor avea căldură la calorifere cu mult mai devreme decât în alţi ani. Deşi, oficial, sezonul rece începe după 1 noiembrie, subvenţiile la căldură fiind acordate doar pentru cinci luni de iarnă, anul acesta iarna îşi arată colţii mai devreme. Mai exact, din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în ultimele zile, dar mai ales a prognozei meteo, care pentru următoarele două săptămâni indică temperaturi negative în timpul nopţii, de luni, Termica Suceava va începe umplerea instalaţiilor direct cu apă caldă.
Efectuarea probelor de presiune, care era programată să înceapă de luni, cu apă rece, pentru a depista eventualele probleme ale instalaţiilor de termoficare, va fi una foarte sumară, pentru că de luni seara, Termica va începe să pompeze apa fierbinte către caloriferele sucevenilor.
“Probele de presiune trebuiau să se facă treptat, într-o perioadă de zece zile. Numai că prognoza meteo pe următoarele 15 zile indică temperaturi neobişnuit de scăzute pentru această perioadă a anului, încât suntem forţaţi să pornim furnizarea căldurii mult mai devreme decât ne aşteptam. Intenţiile noastre erau să pornim centrala de termoficare după data de 15 octombrie, când şi probele de presiune erau finalizate”, a declarat directorul societăţii de termoficare a Sucevei, Constantin Plăcintă.
Căldura pe care Termica o va furniza începând de luni seara nu va ajunge din prima zi în casele tuturor celor racordaţi la sistemul centralizat. Din cauza întinderii reţelei de termoficare a oraşului, de aproximativ 460 de kilometri (reţele principale şi secundare), căldura va ajunge cu o întârziere de una –două zile în anumite zone ale oraşului.
Furnizarea căldurii, dorită de unii, contestată de alţii
În fiecare an, începerea furnizării căldurii în jurul datei de 15 octombrie a stârnit nemulţumirea sucevenilor care vor ca aceasta să fie furnizată doar în perioada în care ei beneficiază de subvenţii la căldură, adică după 1 noiembrie.
Reacţia lor va fi şi mai vehementă anul acesta, când căldura va începe să fie furnizată aproape cu o lună mai devreme decât perioada care este considerată de iarnă, conform legilor în baza cărora se acordă ajutoarele de încălzire a locuinţei.
Pe de altă parte, sunt mii de familii care vor să beneficieze de confort termic în locuinţe de cum temperaturile ating valori tot mai scăzute, mai ales că au copii mici, pe care vor să-i protejeze de bolile cauzate de expunerea la frig.
( 2 oct 2010, 12:55:32