Toţi pacienţii cu afecţiuni neurochirurgicale care au ajuns în această săptămână la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava au fost trimişi pentru a fi investigaţi şi trataţi la Iaşi, după ce singurii doi specialişti ai unităţii au plecat la Cluj, la o conferinţă naţională, lăsând în aer acest sector.
Dacă, în mod normal, cazurile transferate de Spitalul Suceava la clinica de specialitate din Iaşi sunt foarte rare, cam unul la două săptămâni, după plecarea celor doi doctori la Cluj, la perfecţionare, numărul cazurilor transmise spre rezolvare medicilor din judeţul vecin a fost de două, trei pe zi.
Doctorii se întorc de luni la muncă
Ieri, purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberiu Brădăţan, a arătat că, de obicei, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, în baza unei convenţii încheiate cu această unitate sanitară, sunt trimişi doar pacienţii în stare mai gravă, care nu pot fi rezolvaţi pe plan local, în lipsa unei tehnici sau a instrumentarului necesar, cum ar fi cei cu traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, care necesită sisteme speciale de susţinere a acesteia.
În această săptămână, numărul transferurilor a crescut, prin plecarea simultană a celor doi doctori, Anatol Buzdugan şi Cătălin Blănaru, la Cluj, la un curs de specializare, organizat în cadrul unei conferinţe naţionale, însă, de luni, situaţia va reveni la normal.
Bolnavii, supravegheaţi de medicii de chirurgie generală
La rândul său, directorul medical al unităţii, dr. Doina Ganea Motan, a precizat că, în această săptămână, în compartimentul de Neurochirurgie s-au aflat bolnavi internaţi, iar aceştia nu au rămas chiar de izbelişte. Ei sunt supravegheaţi prin colaborare cu secţia de Chirurgie Generală, care, până la înfiinţarea acestui compartiment de specialitate, se implica în diagnosticare şi, parţial, în tratament, în limita competenţelor.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava are de doi ani o sală de operaţii modernă, destinată doar compartimentului de Neurochirurgie şi înfiinţată tocmai pentru a scădea considerabil numărul pacienţilor trimişi în centrul universitar Iaşi, pentru intervenţii de specialitate. Dotată la standarde europene, sala de intervenţii neurochirurgicale a costat 508.423 de lei, din care 473.294 de lei amenajările, 9.748 de lei mobilierul, 2.600 de ei obiectele de inventar, la care s-au mai adăugat 55.682 de lei, costul aparatului de anestezie şi terapie intensivă de medie performanţă.
( 2 oct 2010, 13:27:58