Un cumplit caz de maltratare a unui cal, care a atins punctul culminant pe 27 august a.c., când animalul, înhămat la căruţă, bătut şi sleit de puteri, a căzut în drum, în Piaţa angro din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, pare să aibă un sfârşit fericit, cabalina fiind adoptată de un vecin al vechiului proprietar şi începând să-şi revină.
Pe 27 august, după cum relatam în cotidianul nostru, calul aparţinându-i lui Gheorghe Cherar, un rom din Şcheia, prăbuşit în drum, a fost găsit de autorităţi (reprezentanţi ai Poliţiei, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi ai primăriei) şi de membri ai asociaţiei de protecţie a animalelor Pro Anima, într-o stare jalnică, plin de plăgi deschise şi subnutrit. Luat la întrebări, proprietarul a dat din umeri când a fost întrebat cum de a ajuns calul într-un asemenea hal. Până la urmă, după ce a fost cât de cât pus pe picioare de medicul veterinar venit la faţa locului, calul a ajuns tot pe mâna celui care l-a adus în acea stare jalnică. Individul şi-a luat angajamentul că va îngriji animalul şi va apela pentru aceasta inclusiv la medicul veterinar din sat, lucru care însă nu s-a întâmplat.
Acum câteva zile, Asociaţia Pro Anima a cerut spijin Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava pentru a se pune în aplicare procedura confiscării cabalinei, mai ales că se găsise şi un spaţiu pentru îngrijirea calului.
Surpriza a fost însă foarte mare. Calul nu mai era la proprietarul care îşi bătuse joc de el, ci la un vecin, Vasile Fierar, şi el de etnie romă. Acesta din urmă, care mai are cai în gospodărie, i-a oferit vecinului unul dintre caii săi sănătoşi, iar la schimb l-a adoptat pe cel bolnav, din dorinţa de a-l salva.
Un cal ce are fizicul unui mânz, deşi are 13 ani
„Deşi calul are aproximativ 13 ani, ai spune că e de fapt un mânz pe lângă ceilalţi cai din curtea noului stăpân, dovadă a slabei îngrijiri de care a avut parte de-a lungul vieţii. Rănile lui încep să se cicatrizeze, nu mai sunt sângerânde, i s-au scos potcoavele, cuiele şi i-au fost curăţate copitele şi toate rănile. Ochii lui strălucesc, în comparaţie cu perioada când a fost făcută reclamaţia şi erau afundaţi în orbite, cum sunt de obicei la caii epuizaţi şi nehrăniţi. Proprietarul ne-a povestit că atât era de epuizat calul, încât zile în şir nu s-a putut ridica de jos şi a trebuit hrănit în faţa porţii”, ne-a relatat situaţia consemnată la faţa locului Alina Gavriloaie, membră a Asociaţiei Pro Anima, care a realizat şi o serie de fotografii cu animalul care începe să-şi revină.
Aceasta a mai amintit că duminică, 3 octombrie, este ziua în care, la nivel internaţional, se militează pentru legi mai stricte împotriva abuzului faţă de animale. Cu această ocazie, Pro Anima va deschide în municipiul reşedinţă de judeţ un stand de informare cu privire la legislaţia în vigoare în domeniul protecţiei animalelor.