Modificarea sistemului de compensare a medicamentelor, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni, obligă pacienţii cu anumite boli cronice să aleagă între tratamentele învechite, dar oferite gratuit de stat sau tratamentele noi, cu efecte mai bune, dar scumpe.
După o lună de amânare, metoda de calcul a preţului de referinţă pentru medicamentele acordate pacienţilor cu insuficienţă cardiacă, implant de stent, hepatite cronice, ciroze hepatice, leucemii, limfoame sau alte afecţiuni oncologice, epilepsie, Parkinson, boli psihice, demenţe, colagenoză, poliartrită reumatoidă şi afecţiuni endocrine a intrat în vigoare.
În baza noilor reglementări, pacienţii plătesc dacă vor un tratament mai nou şi cu rezultate mai bune. Dacă nu au de unde să suporte costurile, pacienţii sunt nevoiţi să accepte medicamente învechite, dar oferite gratuit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Compensarea nu s-a schimbat la bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate
Şi asta pentru că, de acum, la medicamentele de import, unde există înlocuitori, CNAS va compensa doar cele mai ieftine produse. Medicamentele străine, care nu au înlocuitori, vor fi compensate în funcţie de preţul acestora.
„De la 1 octombrie, medicamentele generice sunt compensate corespunzător substanţei de bază. În cazul în care medicamentul generic există pe piaţă, acesta va fi compensat 100%, iar dacă nu există, medicamentul original este cel care va fi compensat 100%. Pentru fiecare grupă de medicamente cu aceeaşi denumire comună internaţională s-au asigurat medicamente care se acordă în regim de gratuitate 100%”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean.
Ea a precizat că, la medicamentele de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate, cum ar fi oncologie, diabet, HIV/SIDA, TBC, transplant, nu s-au operat modificări, acestea fiind în continuare gratuite.