Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava a aplicat amenzi de 19 mii de lei unor societăţi comerciale din judeţ care prestează activităţi de catering.
Controlul a fost efectuat în luna septembrie şi a vizat verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la operatorii economici care desfăşoară şi activităţi de catering. Au fost verificate 19 unităţi economice din judeţ, iar în ceea ce priveşte produsele alimentare, s-au verificat peste 3.000 de kilograme de alimente.
Şeful CJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat că „abaterile constatate se referă la depăşirea datei limită de consum fie la alimente, fie la sucuri sau bere, nerespectarea orelor de livrare şi a intervalelor de timp de asigurare a serviciilor, în funcţie de comandă, neinformarea consumatorilor cu privire la orele de livrare şi intervalul de timp în care comanda ajunge la consumator, lipsa vizei sanitar – veterinare pentru mijloacele de transport utilizate la transportul alimentelor, lipsa informaţiilor în pliantele publicitare referitoare la preţuri, gramaj, afirmaţia că la prepararea alimentelor se utilizează numai produse tradiţionale, ori regimul produselor tradiţionale este unul special, trebuind să fie înregistrate de către Ministerul Agriculturii şi numai în anumite condiţii”.
În urma controalelor, s-au aplicat amenzi contravenţionale în cuantum de 19 mii de lei.
Comisarii CJPC recomandă consumatorilor să refuze produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului ori mirosului, sau care au mucegai. Totodată, consumatorii sunt sfătuiţi să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care doresc să reclame, calitatea sau siguranţa unui produs.