Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 oct 2010 - Anul XV, nr. 231 (4522)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proces la final

Fost viceprimar, săltat de poliţişti şi dus la puşcărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Speranţele fostului viceprimar din Frătăuţii Noi de a scăpa de închisoare în dosarul în care era judecat pentru infracţiunea de dare de mită s-au năruit zilele trecute. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Ştefan Mihai Babalean, de 35 de ani, trebuie să execute patru ani de puşcărie, după ce a admis recursul formulat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Magistraţii suceveni au fost nemulţumiţi de decizia Curţii de Apel Suceava, care îl condamnase pe Babalean la doi ani de închisoare cu suspendare. În baza hotărârii celei mai înalte instanţe din România, poliţiştii s-au deplasat la locuinţa fostului viceprimar din Frătăuţii Noi şi l-au condus în arestul IPJ Suceava, de unde va fi transferat în Penitenciarul Botoşani. Aceeaşi condamnare a fost pronunţată şi în cazul lui Radu Gheorghe Pâslar, din Gălăneşti, care nu a putut fi găsit deocamdată pentru a fi încarcerat.

Judecătorii au ajuns la concluzia că sunt probe suficiente din care rezultă că cei doi au încercat să mituiască un poliţist de frontieră cu 3.000 de dolari şi 5.500 de lei pentru ca acesta să închidă ochii şi să favorizeze introducerea în ţară a unor cantităţi importante de ţigări de contrabandă.

 

Suspendat din funcţia de viceprimar, a fost ales apoi consilier local

Fapta pentru care a fost condamnat Ştefan Mihai Babalean s-a petrecut la sfârşitul anului 2006. În luna decembrie, la scurt timp după ce viceprimarul de la acea vreme, ales pe listele PRM, a fost arestat, prefectul de Suceava a semnat actele privind suspendarea din funcţie. Ambiţiile politice ale lui Babalean nu au fost retezate de acest dosar penal, iar la alegerile din vara lui 2008 a cerut din nou votul consătenilor săi. De această dată, a candidat pe listele PNG, iar în urma scrutinului a devenit consilier local.

Ştefan Mihai Babalean a ocupat funcţia de consilier local până la începutul acestei săptămâni, când şi-a depus demisia, locul său fiind luat de următoarea persoană de pe lista partidului din partea căruia a candidat. 

 

Babalean mai are un dosar şi la DIICOT Suceava

Pentru Ştefan Mihai Babalean problemele cu justiţia nu s-au terminat odată cu dosarul de dare de mită. El este cercetat într-un alt dosar mai complex aflat în lucru pe mesele procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava.

Fostul viceprimar din Frătăuţii Noi este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă. Mai exact, Babalean, împreună cu alte şase persoane aduceau ilegal ţigări din Ucraina, pe care apoi le revindeau în România, obţinând astfel profituri frumoase.

În acest dosar mai sunt cercetaţi Luminiţa Ursache, de 43 de ani, Domnica Galan, de 34 de ani, Ilie Cernovaliuc, de 36 de ani, Vasile Opaiţ, de 42 de ani, Dănuţ Ursache, de 43 de ani, dar şi Radu Gheorghe Pâslar, de 35 de ani. Gruparea este acuzată că a prejudiciat statul român cu 1,3 milioane de lei, cu ocazia percheziţiilor derulate acum câţiva ani fiind ridicate şi mai multe bunuri provenite din activităţile ilegale sau cu ajutorul cărora s-au putut desfăşura acţiunile de contrabandă.

„Prin introducerea ilegală a ţigărilor în ţară, s-a creat un prejudiciu bugetului consolidat al statului (taxe vamale şi accize) estimat la 300.000 euro”, declarau anchetatorii cu ocazia demarării acţiunii.

Percheziţiile s-au lăsat şi cu ridicarea altor bunuri, respectiv un autovehicul transport marfă de 3,5 tone, un microbuz transport marfă, un autoturism marca Mitsubishi Pajero, fabricaţie 2006, un autoturism Dacia Logan, producţie 2006, 9.800 de euro, 200.000 de pachete de ţigări mărcile Saint George şi Ronson, 177 litri de alcool dublu rafinat şi 226 pachete de cafea.

Reţeaua lucra organizat şi avea şi o metodă inedită pentru a şterge urmele de pe fâşia verde, prin locurile pe unde erau introduse în ţară ţigările de contrabandă. Mai exact, contrabandiştii au aşezat un „covor" format din pături, cartoane şi saltele, peste care transportau ţigările de la camionul ucrainean la mijloacele de transport aflate pe teritoriul romanesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fost viceprimar, săltat de poliţişti şi dus la puşcărie.
 Vizualizări articol: 1078 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Fost viceprimar, săltat de poliţişti şi dus la puşcărie4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei