Anul 2010 a însemnat o intensificare a acţiunilor de control organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava pe linia combaterii traficului de ţigări de contrabandă, odată cu acestea înregistrându-se şi creşteri foarte mari în ceea ce priveşte infracţiunile constatate şi confiscările efectuate. Situaţia reiese din raportul prezentat, ieri, de conducerea IPJ Suceava în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean, la cererea preşedintelui Gheorghe Flutur.
De la începutului anului 2010, poliţiştii au constatat 182 de infracţiuni pe linia contrabandei cu ţigări şi au întocmit 54 de dosare penale, cu mult peste cifrele din 2009, când se constataseră doar 47 de infracţiuni şi se întocmiseră 24 de dosare penale.
Totodată, se mai precizează în raportul IPJ Suceava, în acest an au fost ridicate şi ulterior indisponibilizate 30 de mijloace auto cu care se făcea contrabandă, dublu faţă de anul trecut. De la cei prinşi s-au confiscat 32.390 de euro, 1.700 de dolari şi peste 280.000 de lei, şi aici creşterile faţă de perioada precedentă fiind mari.
S-au realizat 62 de percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor, cu 50 mai multe faţă de 2009, şi au fost reţinute nu mai puţin de 24 de persoane, faţă de şase anul trecut, 18 dintre el fiind şi arestate.
În total, în urma acţiunilor desfăşurate în acest an, Poliţia a capturat şi ridicat peste 7,1 milioane de ţigări, cu o valoare de piaţă estimată la 3,9 milioane de lei, judeţul Suceava situându-se pe locul I în ierarhia la nivel naţional.
Cum află legal infractorii mijloacele de probare ale anchetatorilor
„Ca element ce favorizează reactivarea făptuitorului în sfera traficului cu ţigări după punerea în libertate, trebuie amintit de faptul că, în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Penală, în faza de urmărire penală, în cadrul prezentării materialului, învinuiţii şi inculpaţii iau la cunoştinţă despre modalităţile de administrare şi probare a activităţilor infracţionale, fapt ce le conferă un avantaj semnificativ prin cunoaşterea posibilităţilor poliţieneşti de investigare şi documentare a faptelor”, este una dintre precizările interesante din raportul înaintat CJ Suceava.
IPJ Suceava, care are inclusiv un Birou specializat pe combaterea traficului de ţigări, însă a mobilizat în acţiuni poliţişti de la toate structurile din judeţ, a efectuat de cele mai multe ori acţiuni de control şi filtre în trafic, partea de combatere a fenomenului prin punctul de trecere a frontierei ori pe fâşia verde intrând în competenţa altor structuri.