Sucevenii ar putea beneficia de căldură şi apă caldă de la o nouă centrală de termoficare, chiar din iarna anului viitor, dacă licitaţia de privatizare a acestei activităţi, programată pentru luna noiembrie, va avea un câştigător.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a anunţat ieri că, în urma aprobării participării capitalului privat la societatea de termoficare în şedinţa de Consiliu Local din 17 septembrie, deja s-a trecut la următorul pas, cel de programare a licitaţiei.
“Cei de la Termica au lansat deja pe SEAP cele două licitaţii. Prima, de realizare a unei noi societăţi de termoficare, dimensionată la consumul de energie termică din municipiul Suceava, va avea loc în data de 25 noiembrie. Sursa de combustibil poate fi gazul metan, biomasa, iar criteriul de departajare va fi preţul gigacaloriei la gardul centralei. De asemeni, compania care va prelua activitatea de termoficare a Sucevei trebuie să demonstreze că are asigurat combustibilul necesar pentru următorii zece ani”, a declarat Lungu.
Edilul sucevean a explicat că licitaţia nu poate avea loc mai devreme, din cauza restricţiilor impuse de prevederile legii achiziţiilor publice, conform cărora, din momentul anunţării licitaţiei trebuie să treacă 50 de zile.
Până în prezent mai multe companii internaţionale s-au arătat interesate să preia activitatea de termoficare a Sucevei, dar nici una dintre intenţii nu s-a concretizat, tentativele de privatizare a Termica eşuând din start.
Actuala Termica, scoasă de asemeni la licitaţie
O altă licitaţie care vizează tot Termica este cea de concesionare a actualei societăţi de termoficare, pentru retehnologizare şi funcţionare în sistem de înaltă eficienţă pe toată durata anului. Principalul criteriu de departajare la desemnarea unui câştigător al licitaţiei care va avea loc în data de 29 noiembrie este valoarea redevenţei oferite Consiliului Local.
Dacă vor fi firme interesate să preia Termica, acestea trebuie să investească minim 30 de milioane de euro în primii doi ani, pentru modernizarea procesului de producţie, astfel încât centrala să producă energie electrică pe tot parcursul anului, iar această energie să o vândă în sistem şi pe piaţa liberă.
Aceeaşi companie ar trebui să mai investească aproximativ 20 de milioane de euro pentru conformarea la noile norme de mediu, care devin mai restrictive din 2013.