Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, susţine înfiinţarea unei unităţi SMURD de intervenţie rapidă în Euroregiunea Prutul de Sus. În urma şedinţei membrilor Euroregiunii care a avut loc ieri, la Consiliul Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur a spus că noua unitate ar urma să fie dotată cu un elicopter de intervenţii în situaţii de urgenţă. Investiţia ar putea fi posibilă prin promovarea unui proiect transfrontalier comun cu autorităţile locale din Euroregiunea Prutul de Sus, din care fac parte judeţele Suceava şi Botoşani, regiunile Ivano – Frankivsk şi Cernăuţi din Ucraina, şi mai multe raioane din nordul Republicii Moldova.
„Pentru Euroregiunea Prutul de Sus prioritară este înfiinţarea unei unităţi SMURD de intervenţie rapidă în caz de dezastre, calamităţi şi accidente. Au fost cazuri când a trebuit să intervenim cu elicoptere pentru a salva oameni sau să intervenim în localităţi izolate. Motiv pentru care o astfel de unitate SMURD ar fi extrem de necesară pentru această zonă. Şi mă bucur că au fost de acord din membrii Euroregiunii, în special cei din Cernăuţi, pentru că şi ei, şi noi avem zone muntoase, greu accesibile”, a declarat Flutur, care ocupă funcţia de preşedinte al Euroregiunii Prutul de Sus. El a mai precizat că o altă prioritate ar fi punctul de trecere a frontierei de la Izvoarele Sucevei. Preşedintele CJ Suceava a spus că autorităţile din regiunea Cernăuţi au fost de acord cu promovarea unui proiect pentru modernizarea drumului din Ucraina care să facă legătura cu acest punct de trecere a frontierei.
Staţii automate pentru transmiterea nivelului râurilor Siret şi Prut
Gheorghe Flutur a făcut referire şi la proiectul „Est Alert” prin care ar urma să fie construite 24 de staţii automate pentru transmiterea nivelului apelor râurilor Siret şi Prut, dintre care 20 de staţii în Ucraina şi câte două în România şi Republica Moldova.
Pe de altă parte, Flutur a spus că în cadrul discuţiilor de ieri a solicitat reprezentantului Ministerului Dezvoltării prezent la întâlnire ca preşedinţii tuturor Euroregiunilor să fie consultaţi atunci când se stabilesc priorităţile de investiţii. „Avem 126 de milioane de euro de cheltuit pe programe transfrontaliere şi mă refer aici la România, Ucraina şi Republica Moldova. Am făcut acum o primă evaluare a proiectelor existente. Lucrurile sunt în întârziere şi am rugat autorităţile să grăbească evaluarea proiectelor”, a mai declarat Gheorghe Flutur.