Lipsa banilor necesari achitării primelor transporturi de cărbune necesar pentru asigurarea căldurii în această iarnă a determinat societatea de termoficare a Sucevei să scoată la vânzare o parte a “certificatelor verzi” care i-au fost alocate.
Certificatele verzi stau la baza unui sistem adoptat la nivel mondial, stabilit prin Protocolul de la Kyoto, care prevede ca fiecare ţară să aibă o limită de poluare. De exemplu, dacă o unitate care produce energie electrică, cum este şi Termica Suceava, emite o cantitate de dioxid de carbon mai mică decât cele prevăzute în nişte standarde internaţionale, pentru diferenţa de cantitate primeşte aceste certificate verzi, care pot fi vândute unor unităţi mai puternic poluatoare sau chiar unor ţări care poluează peste limitele admise prin Protocolul de la Kyoto.
Pentru a avea cu ce plăti cărbunele care a ajuns recent în depozitele Termica, adus tocmai din Africa de Sud, cu vaporul, SC Termica SA a vândut certificate verzi în valoare de 478.000 de euro.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că vânzarea acestor certificate verzi a fost necesară pentru că, acum, Termica se afla în imposibilitatea de a achita prima tranşă de bani pentru combustibil, suma totală care este necesară pentru asigurarea căldurii pentru 5-6 luni de iarnă fiind de aproximativ 500 de miliarde de lei vechi.
“Activitatea de aprovizionare cu cărbune este în plină desfăşurare. Pe lângă efortul pe care îl face Primăria Suceava, care a garantat un împrumut de 100 de miliarde de lei vechi, Termica a vândut certificate verzi în valoare de 478.000 de euro, iar banii încasaţi, aproximativ 20 de miliarde de lei vechi, vor fi folosiţi tot pentru plata cărbunelui, pentru că o parte din bani trebuie achitaţi acum. Sperăm ca în câteva zile să primim şi de la Guvern cele 35 de miliarde de lei vechi promise, iar până la finele anului, diferenţa până la 100 de miliarde, astfel încât să acoperim măcar o parte din costurile aprovizionării cu combustibil”, a spus primarul Sucevei.
Conform contractelor încheiate de Termica, o parte din costul cărbunelui achiziţionat va fi achitat spre finalul sezonului rece, adică anul viitor, pentru că atunci vor putea fi făcute plăţi din încasările de la populaţie şi din vânzarea energiei electrice produsă în cogenerare.